Arbetsdag 2 med golvläggning på egen hand!

Så kom vi då överens, min lärare och jag, att han skulle leverera spånplattor på söndags-morgonen (av en bra modell i ett juste material utan otäcka lösningsmedel) så att jag kunde lägga ett provisoriskt golv på första våningen ovanpå vårt nya riktade golvbjälklag.

Varför håller vi då på och jobbar med våning ett, när prioritet är att få nedervåningen beboelig och uthyrningsbar så snabbt som möjligt, kan man fråga sig. Ett skäl är att få ett rum så pass klart att det går att använda för förvaring.

skvir08.30 på söndagsmorgonen kom så min vän med skivorna som vi snabbt lastade in via fönstret och jag fick några snabba råd om att se till att lägga skivorna så rakt och rätlinjigt som möjligt hela tiden. Självklart, sa jag, tills jag insåg att en rät linje alltid är relativt något annat. Gärna en vägg, som i nutida byggnationer ofta är byggda i 90 graders vinkel mot nästa.

Men ack så tydligt det blev att en av de största skillnaderna mellan dagens snickeri och medeltidens, förutom att vi gått från spik till skruv, är de räta vinklarna. Den totala avsaknaden av räta vinklar i konstruktionen men också räta och raka virkesdelar. På medeltiden var inte bara materialen utan också formerna helt organiska.

forsta-skivan

Hursomhelst jag drog igång och syftade en rak linje för första skivan och fortsatte sedan. Skivorna är notade i alla kanter så man behöver inte ens skarva över en regel för att få bärighet.

skiva-treSnabbt insåg jag att den nyinköpta skruvdragaren var allt för klen för detta jobb så det blev att använda stora slagborren för att skruva. Mer än OK vad gäller kraften men istället urholkandes kraften i mina armar.

skiva-5

Lunchdags för en golvläggare:golvlaggarlunchFramåt 16-tiden på eftermiddagen var jag klar, ja inte så att golvet var färdig men jag var totalt slut. Så med 80 % av golvet klart avslutade jag dagen och nu har vi ett nästan klart rum som helt plötsligt dessutom kändes beboeligt.

nastan-klarTrots att detta bara är en provisorisk lösning så har den mycket påtagligt förändrat huset och man blir till och med sugen på att sova över där nästa gång.

7 reaktioner på ”Arbetsdag 2 med golvläggning på egen hand!

  1. Having ”camped out” in our house from the very first day, I recommend it.
    Sleeping and living there, even for only a few days at a time, will tell you how the house works for day to day living and what it needs; and what you need, of course!
    It is truly the only way to ensure a successful outcome to your project.

    Gilla

  2. Pingback: Arton månader in i projektet känns det som vi kommit långt… | husifrankrike

  3. Pingback: Byfest i grannbyn | hus i frankrike

  4. Pingback: Inför öppen ridå Del 3 – Salen | hus i frankrike

Lämna en kommentar