En lustgård som överraskning!

Hustrun fyller jämt i år och vad ger man en kvinna i sina bästa år som, precis som så många i vår del av världen, har större problem med att göra sig av med saker än att önska sig nya?

Detta i kombination med hennes ganska gröna fingrar men framförallt en imponerande kunskap på blomsterområdet. Både vad gäller namn på alla blommor (på både finska och svenska… och snart franska) men också rent konstnärligt när det kommer till floristkunskaper.

Jo, naturligtvis en trädgård!

plan jardins peyriacAnslagstavlan som berättar om bland annat bevattningsregler och kemikalieförbud!

Inspirerad av vår vän den engelske diplomaten och hans trädgård har jag sedan ett halvår med jämna mellanrum (och i hemlighet för hustrun) fört diskussioner med några av våra vänner nere i Peyriac om möjligheten att köpa en trädgård i Les Jardins de Peyriac.

diplomat engelsk gardenVår vän vid sin garden!

grönsak grannes trädgårdSå tjusigt kan det se ut i en engelsk/fransk trädgård!

Detta är en typ av koloniträdgårdsområde där byns innevånare sedan medeltiden odlar grönsaker och mycket annat. Detta eftersom medeltida byar som har formen av ett ”castrum” helt enkelt inte hade plats för trädgårdar innanför murarna, så passade byborna i fredstid på att odla på ängarna runt omkring.

Sist jag var nere tittade jag så på två ”parcelles” alltså marklotter och bestämde mig för den som låg lite längre bort (13 minuters promenad från vår dörr) men närmare vattenpumpen och inte nära någon bilväg.

tomtkarta hus frankrike trädgårdDet blev parcelle 0567 (den till höger).

Det här med bevattning är en historia helt för sig själv som kommer att få mer än en episod i denna blogg. Jag åkte ned ett par dagar innan hustrun för att kunna slutföra affären och börja göra i ordning den lilla trädgården som legat i träda de senaste 20 åren.

kronätrskocka aude jardinDet var tämligen vildvuxet med bland annat manshöga kronärtskockor.

björnbär peyriac jardinMängder av  björnbär (mûres) som är en växt som breder ut sig.

Trädgårdsområdet är väl organiserat med en förening som håller ordning på regler och inte minst bevattningen. Vår lilla trädgård gränsar i väster mot en underbart vacker vingård (tyvärr dock ännu inte ekologisk) och har sedan tre grannträdgårdar av vilka en ägs av föreningens sekreterare.

grannträdgård peyiracGranne

vingård jardin peyriacVingården.

Min tanke (hustrun får dock bestämma) är att det skall bli en trädgård med träd såsom fikon, mandel, valnöt, persika och oliv bland andra, ekologiska förstås! Vi kommer ju inte att vara kontinuerligt i byn och då blir det enklare med träd som klarar sig ganska bra själva.

Första kapitlet är skrivet och vi är nu med trädgård som överlämnades till hustrun när vi för-firade födelsedagen på ett av våra absoluta favorithotell Cite de Carcassonne.

rita carcassone anniversaireSå glad blir man när man fått en trädgård (Carcassonne med årets bemålning i fonden)

Kul var också att så många av vännerna i byn borgmästaren inräknad tillsammans hållit det hela hemligt för hustrun så att det blev den verkliga överraskning jag hoppats.

solnedgång vingård audeSolnedgång över vingård sedd från vår trädgård!

 

 

9 reaktioner på ”En lustgård som överraskning!

  1. Pingback: En förnimmelse av ”Manons källa” | hus i frankrike

  2. Pingback: En dag på vinfälten | hus i frankrike

  3. Pingback: Fem år senare! | hus i frankrike

  4. Pingback: Le jardin! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s