På resa och jakt efter badrumsväggar

Som vi berättat om i tidigare episoder så är det en utmaning att bygga ett hållbart våtrum redan innan man satt kraven att det skall ge en medeltidskänsla.

Medieval-bath-3-650x487Photo cred: Wikipedia

Hur var det då på medeltiden?  Jo, man badade och höll sig tämligen ren efter vad historieforskning visat men inte i hemmet utan i lokala badstugor, inrättningar som dessutom vände sig till både män och kvinnor och med tiden fick lite dåligt rykte av detta skäl, rättvist eller ej.

Fransmännen kallade dem étuves medan vi hade förstadiet till bastun nämligen ”bastughu” som sedan blev bastu, och finnen hade sin sauna som troligen har sitt ursprung i det finska ordet savu (rök) och som för övrigt lär vara ett av få finska ord som kommit in i engelska språket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALavatorium i klostret i Gloucester                                                              Photo cred; Wikipedia

Klostren hade sina ”lavatorium” och att tvätta sig var del av ritualen. Så där och i städerna samt hos noblessen var det nog rätt bra med hygienen och kan man kanske anta även på landet, efter som staden och de styrande alltid har utgjort norm. Den som vill läsa mer kan kolla in denna artikel.

Dock hade man som nämnts, inte badrum i hemmet så detta får bli en innovativ lösning som kombinerar dagens krav på bekvämlighet med naturliga material och medeltida känsla. Se en 3D översikt av layouten dock med moderna material som exempel.

Det två väggar som skall vara täckta med tadelakt är ju klara sedan några månader så nu är det dags att bygga klart de väggdelar som saknas och skapa ett riktigt rum.

salle de bains 2019

Utmaningen är att hitta ett material som är fuktsäkert, kan utgöra grund för kalkputs (enduit) och dessutom är stabilt nog att konstruera en vägg av.

Efter mycket letande har vi bestämt oss för en skiva som heter Powerpanel H2O och består av cement och glas. Inte perfekt men godtagbart. Med lite tur verkar det som Union Materiaux i Rieux-Minervois kommer att kunna leverera dessa nu i veckan när jag kommer ner.

Powerpanel H2OPowerpanel H2O

Golvet blir i handgjorda klinkers från Marocko och hustrun och jag har funderat på mönster men problemet är att urvalet är för stort och att man dessutom kan få specialdesignade till ett överkomligt pris. Vi fortsätter fundera men måste bestämma oss före augusti.

carreauxKatalog med 1000-tals mönster!

Inser just nu på tåget till Toulouse att det är ju det här som är resande man kan följa landskapets förändring genom fönstret, ta de lite lugnt eller vandra bort till Bistron för ett mellanmål. Framförallt får man ju den verkliga känslan av att resa när man kommer till Centralstation. Jag började dagen i Amsterdam och möttes av deras fantastiska station.

20190713_073309_resizedAmsterdam Centraal från 1889

20190713_074352_resizedVisst är detta coolare än VIP Lounge!

vänthall Amsterdam tågTåg det är att resa på riktigt!

Not: Produktplacering förekommer ej på denna blogg informationen är helt styrd av oss och omnämnda produkter i denna och andra artiklar finns med utan att företagen är informerade därom.

12 reaktioner på ”På resa och jakt efter badrumsväggar

  1. Hej och härlig sommar♥️
    Önskar att jag kan se underverket nån vacker dag. Har följt eran noggranna planeringar med imponerad kunskap. Lyfter på hatten🥰
    Sinikka

    Gilla

  2. Hej och härlig sommar♥️
    Önskar att jag kan se underverket nån vacker dag. Har följt eran noggranna planeringar med imponerad kunskap. Lyfter på hatten🥰
    Sinikka

    Gilla

  3. Lycka till med tadelacken! Hoppas vi kan studera på plats i höst. Just nu har vi en härlig svensk sommar med båt i Mälaren.

    Gilla

  4. Pingback: Dörrar, dörrar och åter dörrar… | hus i frankrike

  5. Pingback: De som var här före oss! | hus i frankrike

  6. Pingback: Garde-robe – inspirerad av Drottningholm | hus i frankrike

  7. Pingback: Marockanska golvplattor med hermelinsvans | hus i frankrike

  8. Pingback: Om Huset | hus i frankrike

  9. Pingback: In the mood for La Salle de Bains | hus i frankrike

  10. Pingback: Vår måttbeställda receveur har anlänt | hus i frankrike

Lämna en kommentar