Vakthavande

Vem är han? Gargoyle, Grotesque, Green man eller en apotropaisk skulptur?

I det medeltida dagliga livet med mindre utbredd läskunnighet och stor religiös närvaro var symboler och avbildningar centrala. När vi i en nyligen publicerad episod berättade om den troliga innebörden av en smidd ring på ytterdörren påmindes vi om skulpturen av ansiktet på husets hörn.

Portar, fönster och vägkorsningar ansågs som extra känsliga för onda makter och kanske var det därför en stenhuggare lät detta ansikte titta fram just här.

I våra trakter kryllar det av Gargoyles, Grotesquer och Green Men. Denna är troligen dock det man kallar en apotropaisk skulptur (med ett ytterligt ovanlig ord). En skulptur med samma roll som en amulett nämligen att skydda husets boende från det onda.

En liten tjusig vattenkastande drake från någonstans i Occitanie.

Som vi skrivit om tidigare är Gargoyles figurer med mänskligt, djurlikt eller draklikt utseende som fungerar som vattenutkastare. Grotesker är alla övriga figurer som ofta finns på fasader och inte minst i religiösa byggnader. Båda hade funktionen att se så skrämmande ut att djävulen och hans anhang höll sig borta.

En Green Man från Anjou i Frankrike. Bild CC Creative Commons

The Green Man är en av de vanligaste och med sitt uråldriga hedniska ursprung omfamnades denna kretsloppssymbol av kristendomen och återfinns i många medeltida kyrkor. Som hållbarhetsrådgivare känner man ju lite extra för honom och jag har en kopia av en Green Man från tempelherrarnas vackra kapell i Rosslyn utanför Edinburgh. Han kommer att hamna på väggen ute på vår lilla gård.  Det påstås för övrigt att det finns över 100 Green Men avbildade ute och inne i Rosslyn Chapel.    

Men vad kan då vårt skulpterade ansikte vara och framförallt är det medeltida eller nygjort?

Ja enligt vad vår vän medeltidsarkeologen bedömer så är den äkta och han skriver om den i sin vetenskapliga artikel om Peyriac-Minervois (på sid 80). Den har dock som resten av första våningens fasad drabbats av en cementputs någon gång under 1900-talets andra hälft. Detta gör det svårt att bedöma vem det föreställer men en gissning kan vara en vaktpost som håller utkik för att varna folk i huset och i slottet i samma kvarter för yttre faror av alla de slag.  

När vi förhoppningsvis under hösten färdigställer bottenvåningen kommer vår fina vakthund som det nästan bär emot att kalla grotesk, att ta hand om bevakningen inomhus.

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

4 reaktioner på ”Vakthavande

  1. Hallo! Ja, påskharen har varit på besök. Nu väntar man våren och sommaren. Det har varit rätt så tråkig år och det verkär fortsätta. Vi håller oss mest hemma, träffar kompisatna utanför eller nån uteservering, hoppas allt är bra med er och ert fina hus? Allt gott till er. Sinikka

    Gilla

Lämna en kommentar