Frankrike – vår bild

Frankrike – en ögonblicksbild

Vem är jag att bedöma ett land med sextiofem miljoner innevånare och en kultur långt äldre än vår egen? Ja, det kan man fråga sig men helt klart är att vi alla tar oss friheten att skapa en bild av en annan kultur. En bild baserad på våra upplevelser, kanske fördomar och naturligtvis massor av förenklingar.

Detta till trots tar jag mig friheten att i denna korta kria ge min ögonblicksbild av Frankrike och Fransmännen efter nu sex intensiva månader av husletande och förvärv, naturligtvis kryddad med ett stort antal resor under de senaste fyrtio åren och ett par minnesvärda månader boende på Centre Culturel Suédois i Paris.

Man vinner en del på att ha en förståelse för nationella drag (om det nu överhuvudtaget finns sådana) och en översikt som den i bloggen Retorik – konsten att övertyga kan vara till nytta. Men kom ihåg att alltid vara dig själv och även Fransmännen har insikt i att vi skiljer oss åt kulturellt och vad det innebär vid samtal och i affärer.

 

Några av de mest påtagliga skillnaderna vi har uppmärksammat under detta halvår?

Tempot skiljer sig helt klart från det vi är vana vid i Sverige och man kan få påminna både en och två gånger innan man får ett svar eller en reaktion.

Byggstandarden är annorlunda jämfört med svenska krav på perfekt finish och tekniskt utförande enligt svensk byggnorm. Man ser mångahanda lösningar som vi förvånas över och spontant finner estetiskt märkliga.

Siestan Vi har varit i Sydfrankrike och det är lätt att glömma bort att mycket är stängt mellan 13.00 och 15.00.

Mäklarna har sällan ”exclusivité” för ett objekt utan alla säljer allt och dessutom kanske säljaren samtidigt bjuder ut fastigheten privat via nätet vilket leder till ett system med hemlighållna adresser och vid varje visning (när de inte glömmer det) underskrift av en så kallad ”bon de visite” för att de vid en eventuell försäljning skall kunna få hela eller del av arvodet. Det förekommer också ”Mandat de recherche” då man uppdrar åt en mäklare att vara ens representant.

Prutmånen En ytterst ogrundad slutsats är att det finns en större prutmån på aviserat försäljningspris (kanske från 10% och uppåt beroende på objekt): Fransmännen ser prutande mer som en naturlig del av affären. Viktigt att tänka på är att kunna motivera sin ståndpunkt (renoveringskostnader, andra försäljningar i grannskapet eller standarden t.ex.) och att göra det på ett respektfullt sätt då som alltid, båda måste komma nöjda ur en förhandling för att den skall vara framgångsrik.

Le Notaire En väl fungerande institution som daterar sig från romartiden och regleras i fransk lag. Notarien är en fristående jurist som på myndighetsuppdrag ser till att alla dokument vid ett husköp blir legalt giltiga för uppdragsgivarens bästa. Man kan ha egen eller samma notarie som säljaren. Läs mer…

Ovanstående är som allt på denna blogg vår bild just nu och eventuella missuppfattningar eller juridiska felaktigheter kan förekomma. Läsaren får själv ta ansvar för att kontrollera det legala.

5 reaktioner på ”Frankrike – vår bild

 1. Hej Jp och God jul och Nytt år
  Hur komma på tanken att köpa en gammal stenhög (ev befintligt mur mtrl att renovera) ha minnet stadsmuren i Visby. Sammansättningen av ev. gammait lerbruksmtrl eller tidigt bruksmtrl. är väldigt svårt utan analys att jobba med.
  kan generera dryga kostnader. Lycka till med bygget.
  Hälsningar Leif.

  Gilla

  • Broder!

   Ja, det är ett spännande projekt och du har så rätt i att murverk kan vara svåra har jag förstått. Dock kan man också konstatera att har huset nu stått där i 500 år ellermer skall mycket till om det rasar just under de 30 talet år jag får förmånen att förvalta det! Jag ha dessutom gått igenom huset i detalj med en specialist på medeltiad byggen coh det fick faktiskt riktigt bar betyg. Självklart kommer vi att får överraskningar men hittills har det varit positivt och nya taket är nu på plats. Välkommen att följa bygget på denna blogg och kom gärna med råd! God Jul JP

   Gilla

 2. Pingback: Tid att köpa hus i Frankrike? | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s