Tid att köpa hus i Frankrike?

chateau Peyriac-MinervoisKanske inte det mest typiska och billiga men slottet i byn är faktiskt till salu!

För fem år sedan ställde vi oss den frågan och ganska snabbt blev svaret, ja! Men hur ser det ut nu mitt i en förhoppningsvis avklingade pandemi? Jag gissar att svaret som så ofta är mångfacetterat även om den totala lock-down man genomfört i Frankrike, naturligtvis har minimerat antal försäljningar. Men vad händer nu?

Man kan gissa att kombinationen av att många av oss i Europa har tvingats att lära sig att arbeta på distans och det faktum att tätbefolkade städer är bra grogrund för smittspridning kan komma att bromsa in den kraftiga urbanisering vi sett det senaste seklet. Ett skrämmande faktum är att mycket tyder på att den nuvarande epidemin är ett resultat av att vi rubbat naturens motståndskraft på så många sätt att en nystart är ett måste.

Slutsatsen blir att det är köpläge oavsett om man är ute efter en replipunkt för att göra en historisk tidsresa i södra Europa eller vill ta sig an ett riktigt spännande restaureringsprojekt – eller båda delarna som det var för oss!

Mur peyriacRestaurerad vägg med nyinfällda ”poutres” får illustrera vårt lilla historiska projekt!

Vi har beskrivit köpprocessen som vi upplevde den i ett par artiklar, dels hur man bör förbereda sig och sedan den rent affärsmässiga delen av köpet. Att som vi ha förmånen att köpa av den lokala franska mäklaren i byn är utan tvekan bästa lösningen. Ingen annan kan ha den djupa insikten i hur området verkligen fungerar och vilka för- och nackdelar som finns. Om man känner sig tryggare med det finns ju dessutom ett antal svenskspråkiga mäklare baserade i Occitanie och några av dem kan man lyssna till Jerker Petterssons mycket charmiga radioserie om Livet i Languedoc.

befolkning occitanieHär kan man se avfolkningsbygder i Occitanie – ju blåare ju mer prisvärt ofta. Läs mer…

Men varför då just Occitanie och Languedoc-Roussillon, ja grundskälen är oräkneliga, det underbara vädret, den fantastiska maten, vinet, baden och inte minst det enorma utbudet av historia från alla upptänkliga epoker.  Men också det faktum att det är en av Frankrikes bäst bevarade hemligheter och med det har en tilltalande prisbild.

priser occitanieSnittpris – ju gulgrönare ju mer prisvärt! Läs mer…

Den officiella statistiken visar på att det är cirka halva priset jämför med Côte d’Azur men sanningen är att du kan hitta ett historiskt unikt stenhus för mindre än 200.000:- svenska kronor! Så oaktat skäl så kanske det kan vara dags att fundera på att köpa din egen lilla del av historien och nutiden i södra Frankrike.

Dags att börja din tidsresa på riktigt?

 

Välkommen att följa oss på WordPress eller via e-mail!

Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

5 reaktioner på ”Tid att köpa hus i Frankrike?

 1. Själv sugen på en idyllisk plats att njuta av. Men man är ju inte ensam, maken har ju många äldre år på nacken så den saken är bromsen. Det låter så härligt lantligt och fridfullt! Stort lycka till ert skapade idyll!
  Kram Sinikka

  Gilla

 2. Stort lycka till med det ni tar er an. Det har länge varit en dröm för mig med, och nu känns det faktiskt nära… googlade ”köpa hus i frankrike tips” och hittade er! ni åker rätt in på bokmärkesfliken haha, känns som att jag kommer kunna få mängder av bra inspo. Jag har en lite mer konkret fråga, som kanske tyvärr inte är superrelaterad till er… Men jag testar! Vi kommer tillsvidare hyra ut huset här hemma, men har en del möbler som vi inte vill hyra ut men inte heller sälja. Så därför tänker vi magasinering? har kollat på https://pelicanselfstorage.se/ för att det är det som ligger närmst mig. Hur har ni tänkt? Det finns ju också ngt lite ”kittlande” med att faktiskt göra sig av med grejer, det känns ju egentligen tveksamt att man kommer vilja damma av en gammal fåtölj som man klarat sig utan ett bra tag. Ursäkta om ni inte har varit i samma sits, då behöver ni såklart inte svara. Isåfall får jag bara önska varmt lycka till med allt!

  Gilla

  • Klokt att spara och har man ingen polare med lada på landet eller hittar en sådan på blocket (lada alltså inte polare!) så är väl alla dessa self storage ett alternativ! Lycka till och välkommen att följa husifrankrike.com!

   Gilla

 3. Pingback: Vad kan Lund och Peyriac ha gemensamt? | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s