Från Nynäs Slott till hettan i Peyriac

Just anlända till Peyriac, via Toulouse (som välkomnade oss med 42 grader och en ”canicule” (eller extrem värmebölja till följd av klimatförändrat väder) så blir de första dagarna avsatta för planering då värmen gör det omöjligt att arbeta. Det finns dock vad jag förstår ingen max temperatur för att stoppa arbete i Frankrike men på en privat front är det ett lätt beslut att fatta.

Sista helgen innan vi åkte hit ned lydde vi ett råd från min äldste vän och besökte utställningen Hållbara Hus på Nynäs Slott. En liten men välgjord exposé över de tekniker och material vi kollektivt glömt bort under det senaste halvseklet men som är precis de vi som hållbara husrenoverare söker. Det var lite som att se vår favorithemsida ekobyggportalen.se i verkligheten.

En väl formulerad beskrivning av skillnaderna vill du läsa mer om hållbara fördelar se denna episod!

Genomgående för alla material och lösningar vi söker är bland annat att gå tillbaka till att låta våra hus andas igen och lämna tanken på täta hus och maskinell ventilation. På köpet får man ju då dessutom ett skönare inomhusklimat och slipper den uppsjö av icke nedbrytbara och i många fall toxiska kemikalier som vi annars översvämmas av i det moderna samhället.

Hållbar byggnation är naturligtvis mycket mer än så och det har vi under årens försökt beskriva vår ambition med i denna blogg. Botanisera gärna i gamla episoder med hjälp av sökfunktionen till höger.  

Insiktsfulla och inspirerande texter inte minst gladdes vi åt badrumstankarna som vi ju gjort vår Tadelaktversion av.

Besöket blev en fin bekräftelse på att vi tänkt rätt i så många av våra val i vårt projekt och dessutom gav det fina tips om bland annat isolering som blir aktuellt inte minst på vinden i vårt nya tak framöver. Missa inte denna utställning om du är intresserad av byggnadsvård!

En nyhet väl framme i vår by var att en av de gigantiska platanerna nere vid floden av säkerhetsskäl utsattas för hamling (èlagage eller èmondage som det verkar heta på franska).

Det måste ha känts speciellt för den av våra kommunanställda som satte sågen i detta uråldriga träd.

Nyhamlad platan
Place Bourguet med över 100 års tidsspann men samma plataner

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!