Tid för tadelakt!

Så plötsligt var tadelaktmästaren på väg från Apt utanför Avignon till vår lilla by för att under tre dagar kampera ihop med oss och färdigställa de två badrumsväggar som kommer att vara utsatta för mest vattentryck.

Han dök upp sen eftermiddag dagen före för att stämma av att underlag var OK och etablera en ”chantier” alltså byggarbetsplatsen. Vi bar in verktygen  men också de magiska säckarna med Chaux de Marrakech som hans bolag Atelier Pittoresque importerar. Det är nämligen bara kalkbruk från trakterna kring Marrakech som har de egenskaper som gör dem möjliga att bli till tadelakt.

chaux de marrakechEfter en fransk frukost första dagen drog vi igång vid 9-tiden och för vår del var det mest att stå och beundra både effektiviteten och elegansen i applicerandet av de två 2,5 mm tunna lagren som läggs vått i vått och talocheras var för sig för att nå en garanterat slät yta.

Bara lugn! Det är fortsatt ett 100% hållbarhetsprojekt – men en praktisk vattenspruta!

I högt tempo applicerades första lagret.

och så vått i vått andra lagret…

Efter att dessa lager är klara vilket tog runt 4 timmar för en 5 m2 vägg, med hans höga tempo var det dags att under ytterligare kanske fyra timmar massera väggen med en liten blankslipad granitsten och en plastskrapa (i gamla tider hade man läder) för att uppnå en sammetslen yta som sedan får torka under natten (temperaturen får ej gå under 10 grader C).

finishing day 1 tadelaktTadelakt lär betyda massage

tadelakt sten audeGranitstenen man polerar med

Dag 2 fortsätter detta spännande äventyr med intvålning med Savon Noir d’Afrique…

 

 

 

 

4 reaktioner på ”Tid för tadelakt!

  1. Pingback: Det är många små detaljer… | hus i frankrike

  2. Pingback: Köksplaneringen startar | hus i frankrike

  3. Pingback: Vår måttbeställda receveur har anlänt | hus i frankrike

  4. Pingback: Vår medeltida dusch tar form | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s