Vadå hållbarhetsprojekt?

Le Coin du Chateau

Sedan starten för dryga tre år sedan har vi kontinuerlig benämnt husifrankrike.com ett hållbarhetsprojekt inom turism. Varför, och vad har vi de facto gjort och vilken skillnad har det inneburit hittills?

Ja, tills nu är det ju enbart ett renoveringsprojekt så de rent operativa turistiska delarna får vi berätta om när vi börjar hyra ut och då dessutom kommer att ha ansökt om att bli märkta med EU Blomman.

Men jag tänkte nedan roa mig med att lista ett antal exempel på hur vår ambition att vara del av lösningen istället för att bidra till problemen lett till annorlunda beslut (i stort och smått), än vad som betraktas som normalt vid en traditionell renovering, både här och hemma i Sverige.

Vi har hela tiden guidats av hållbarhetsprinciperna (FSSD) som i dagarna visade sig vara bland den mest lästa akademiska forskningen inom hållbarhetsområdet globalt!

blästringSodablästring: Rengöring av husets alla medeltida ekbjälkar med blästring med bikarbonat istället för kemiska metoder eller sandblästring.

Fördelar: Inga svårnedbrytbara eller toxiska kemikalier har använts och blästringen har skett med ett helt naturligt ämne (bakpulver) som normalt används också som djurfoder. Resterna är lättare att ta hand om än nedsmutsad sand (som används vid vanlig blästring) men skall lämnas in som farligt avfall om man kan misstänka farliga färger på de ytor som blästras.

impregeneart salstakHållbar impregnering av de medeltida bjälkarna med det naturliga medlet WoodBliss istället för giftiga kemikalier.

Fördelar: Medlet som är naturligt och helt nedbrytbart, skyddar mot termiter och annan ohyra, mögel, svamp och dessutom mot brand! Man slipper giftiga och persistenta kemikalier.

ägg olja vågÄggoljetempera: Målning av tak och takbjälkar med äggoljetempera istället för traditionell målarfärg.

Fördelar: Färgen blandar man själv av ekologiska ägg, rå avslemmad linolja och pigment. Den blir dryg, lättmålad och luktar gott och skulle man vilja går den att äta, vilket man inte kan säga om traditionella färger. Dessutom blir den bara vackrare med åren.

bruk3Kalkbruk: Murning och putsning med kalkbruk istället för cementbruk eller cementblandningar.

Fördelar: Kalkbruk som använts sedan medeltiden ger murverk som andas naturligt och tillåter fuktvandring medan cementbruk kapslar in fukt med de problem det kan ge.

mätning installation francePVC-fritt: Eldragning med PVC fria ledare och PVC fria elrör istället för standard av PVC.

Fördelar: PVC är ett fantastiskt material men har tyvärr har mycket negativa effekter då det sprids i ackumuleras naturen med dioxiner och ftalater som ger bestående hormonella störningar hos djur och människor.

ekterass-virkeÅteranvändning av medeltida ekvirke för konstruktionen av terrassen.

Fördelar: Medeltida ekvirke kan se ut som en mossig stubbe på utsidan om det utsatts för väta och påväxning men så snart man kommer någon cm in så är det hårt som järn. Släng aldrig en gammal ekstock!

tak-underOimpregnerat: Nytt konstruktionsvirke för tak och ett golvbjälklag av Douglas gran (oregon pine) som motstår termiter och andra angrepp, istället för tryckimpregnerat virke.

Fördelar: Tryckimpregnerat virke är ett otyg även om kemikalierna idag är aningen bättre än för 20 år sedan (men arseniken förekommer fortfarande i Europa). Sammanfattningsvis kan man konstatera att eftersom ingenting försvinner och allting sprids skall man inte använda det. Douglasgranen har naturligt ett innehåll av bl. a. taxifolin som ger motsvarande egenskaper.

tadelakt massage audeTadelakt för att fuktsäkra badrumsväggar istället för traditionell våtrumsteknik.

Fördelar: Traditionell svensk våtrumsteknik är ju så fullproppad med kemikalier att det helt enkelt inte ryms inom ett hållbart projekt. Alternativen är inte lätta att hitta men tack vare att huset är helt byggt i sten och väl ventilerat samt i ett klimat som är extremt torrt mer än halva året, vågar vi använda enklare teknik. Tadelakten som vi bara använt på två av väggarna är en unik gammal teknik som ger helt vattentät yta.

hus frankrike badrumGjutjärn: Gjutjärnsrör för nytt avlopp istället för PVC.

Fördelar: Som nämnts ovan är PVC ett material att fasa ut från varje projekt och även om just rör är lätta att återvinna sker det fortsatt i väldigt liten skala. Gjutjärnet för ju dessutom med sig andra fördelar såsom att det är ljudisolerande för störande spolljud.

läggning platta golvMiljösmartare sättlim för golvplattor med miljöbra prestanda istället för traditionellt.

Fördelar: Dessa produkter har normalt ett bedrövligt högt innehåll av persistenta kemikalier medan denna har betydligt mer miljösmart prestanda.

Slutsatser: Sammanlagt kan man hittills konstatera att det inneburit mycket av spännande efterforskning för att hitta hållbara alternativ och att gjutjärnsrören, sättlimmet och PVC-fria eldetaljer inneburit merkostnader medan återbruket och murtekniken varit billigare än alternativen. Självklart är detta bara några få av alla de annorlunda lösningar vi hittat för att verkligen kunna stå för att detta kommer att ha varit en hållbar renovering när vi en dag är klara.

För den som vill botanisera mer inom detta område rekommenderas varmt ekobyggportalen.se

Vi avslutar dagens inlägg med en fin bild från en lokal vide grenier med mängder av fian verktyg att återanvända. Se inte minst den fina tourne-brochen överst!

verktyg återanvändning

4 reaktioner på ”Vadå hållbarhetsprojekt?

  1. Ska bli underbart stt få se eran finaste projekt, är helt stum av beundran att ni orkar inbiten stt lösa allting, bra utmärkt jobbat!
    Hälsningar Sinikka

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: På resa och jakt efter badrumsväggar | hus i frankrike

  3. Pingback: En blytung dag | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s