Samtidigt någon helt annanstans…

castle latvia medieval

Vårt hus är ännu inte slutligt daterat men mycket pekar på att det började byggas vid 1400-talets slut och det är svårt att inte redan nu börja fundera på vad som hände samtidigt vid denna tidsepok.

Jobbet har denna vecka fört mig till Lettland där jag har lyxen att besöka och rådgiva ett antal hotell med spännande kulturarv som del av ett EU projekt där vi utvecklar en hållbarhetsmärkning med kulturarvsdimension.

Ett av objekten är det magiska Jaunpils Pils, ett slott som byggdes av den Livoniska Riddarorden (vilka senare gick upp i Tyska Orden) vid 1300-talets början.

20180509_185509_resizedBrynjerustning som i Baltikum användes fram till sent 1400-tal

I deras fina museum lärde jag mig idag att just när vårt hus byggdes var det av det man uppfann den heltäckande rustningen som fick ersätta de brynjor som tidigare tillsammans med tjock vadmallstyg varit skyddet i strid. Så det var först på 1500-talet som rustningen som vi identifierar med Riddare blev vanlig i Europa.

20180509_185434_resizedHeltäckande rustning i plåt som successivt infördes här från 1500-talets början

20180509_143256_resized_1

Den avslutande bilden visar en gargoyle från Jaunpils Slott, som sägs representera en senare greves broder som var en suput och skulle påminnas om detta – ty när vatten rinner genom den utstöter den ljud av kräkningar. Samme greve som lär varit en elak djäkel var nära att döda svenske Carl IX i närkamp men kungen klarade sig precis.

2 reaktioner på ”Samtidigt någon helt annanstans…

  1. Pingback: En ”drake” kommer hem | hus i frankrike

  2. Pingback: Tänk om stenar kunde tala | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s