En tur till Touren

Tour stage 11

Så var då cirkusen Tour de France åter i våra trakter och stage 11 var den näst sista av de lite snällare och planare etapperna innan de når Pyrenéerna med sina krävande stigningar på flera kilometer.

Vi gav oss av vid 10-tiden på morgonen min vän den engelske diplomaten och jag, försedda med ett par fällstolar, en GPS och några namn på byar vi visste de skulle passera på vår väg genom Montagne Noir.

Vue sur MazametHisnande utsikt över Mazamet

Semestertider i Frankrike innebär precis som i Sverige vägarbeten och varje gång ett sådant dök upp var vi förvissade om att detta var så lång vi skulle komma och att vägarna var avspärrade för Touren.

Men efter att ha trixat oss fram till den första orten fick vi av en vänlig lokal man informationen att det var en ort med samma namn (men lite kortare) och att vi kommit fel. Så in med nästa ort i GPS:en och 40 minuter senare rullade vi in i Gaillac där de precis höll på att sätta upp de första avspärrningarna och en vänlig polisman visade oss en parkering 50 m bort. Vi tog våra stolar och satte oss på första parkett.

LionEfter en timme av trevligt samtal och en sandwich började cirkusen med Le Caravan som bestod av säkert mer än 100 fordon av de mest skiftande slag där sponsorerna högljutt marknadsförde sig och vräkte ut give-aways av skiftande kvalitet till folket.

Patrimoine LottoEn sponsor var Lotto med årets byggnadsvårdslotto…

generation pecheFiskeriksförbundet kan man väl kalla dem var en annan.

Asterixoch Asterix parken en tredje av de som jag fastnade för av alla.

Därefter en timme då spänningen byggdes upp för att strax innan cyklisternas ankomst bli på topp när MC polis körde varv efter varv för att rensa vägen helt från folk.

PompiersSäkerheten upplevdes hög men inte överdriven och brandförsvaret hade en sponsorbil.

Så kom då gänget i ledning som i superhög hastighet svischade förbi under folkets jubel…

för att några minuter senare följas av klungan som i lika hög hastighet trots att de var nära 200 cyklister och dessutom strax alla svängde en ganska snäv högersväng. Fransmannen Julian Alaphilippe med ledartröjan var en av dem. Det var en imponerande kraft som passerade på några sekunder och absolut värt att uppleva live.

klunga tour de france stage 11Annars är ju Touren som TV sport sevärd för den mycket fina bildproduktionen med skickligt invävda presentationer av Frankrikes historia och sevärdheter väl förklarat av kommentatorerna från, som jag gissar, ganska väl och av fransmännen förberedda script.

Sen bar det hemåt genom ett annat pass i Montagne Noir med flera fantastiska utsiktspunkter och besöksmål för framtiden.

Montagne Noir

Vi avrundar med en bild på ett av de enorma solrosfälten på hemvägen.

Solrosor frankrike

2 reaktioner på ”En tur till Touren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s