I veckan besökte vi världsarvet Drottningholms Slott med dess teater strax utanför Stockholm. Denna fantastiska teater som väcktes ur sin törnrosasömn på 1920-talet av konsthistorikern Agne Beijer är en dröm för varje byggnadsvårdsintresserad.
Döm om vår förvåning när vi i första rummet vi kom in i möttes av en nästan identisk dörr med den vi just fått (läs mer om den här) av vår vän som renoverar prästgården i byn nere i Frankrike.
Visst, den här var från senare delen av 1700-talet och vår är troligen 100 år yngre eller så men likheten är slående. Teatern ritades i fransk rokoko av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz som bland annat studerat en längre tid i Paris, så kopplingen finns.
Våra associationer vindlade vidare och vi föll för den vackra texten på dörren och funderar nu på att med ett något mer medeltida typsnitt skriva ”Toilette” eller ”Salle de bains” på vår dörr, som ju kommer leda till det nya badrummet.
Salen på 1 trappa med plasttäckt öppning till toalett som framöver skall ha en ”lönndörr”
Nästa steg i tankebanan var att i salen en trappa upp kanske på ett liknande sätt märka ut lönndörren till den lilla toalett som vi bevarat där.
Då slog det oss att vi snarare skall skriva Garde-robe som ju under medeltid och även i början av barocken var ordet nere i Europa, för de små toaletter som hängde utan på slottsmuren. För en svensk är det dessutom lite extra kul att notera att en Garde-robe som mynnade över en flod eller sjö istället kallades ”dansker”.
Vi avrundar dagens associativa inlägg med några magiska bilder från den underbart vackra Drottningholmsteatern i juletid.
Julsceneri från bostadsvåning i teatern.
Kanske tjänstefolkets jul.
Sagolikt vacker panel ursprungligen från Gustav den III:s opera i Stockholm.
Dela gärna inlägg från husifrankrike.com via dina sociala medier!