Terrassgolvet fogat och klart

Färdigfogad terrass (tittar man riktigt noga på bilden ser man att den togs innan de sista sex fogarna, dock)

När vi 2016 tog det stora steget att bygga en terrass i anslutning till vinden anade vi föga att sista fogen mellan dess antika golvklinkers skulle bli klar först dryga sex år senare. Men vårt fokus på att få bottenplanet beboeligt snart och inte minst ett par år av pandemifördröjning, spelade in.

Nu är i alla fall golvet helt klart och oron för att de byggplattor som utgjort del av golv skulle börja släppa in regnvatten vid de värsta skyfallen här nere, är över. Visst har terrassen tak men när det regnar ordentligt blir det vått överallt.

Fogning är som många vet ett tidsödande jobb och fogning av antika klinkers satta med en  fogbredd på 5 till 10 mm och ett fogdjup på runt 20 mm kräver mycket bruk.

Fog för fog fylls med rinnigt kalkbruk och stryks raka, torkas med svamp direkt samt med 10% vinägerlösning efter 2 timmar

Som vi beskrivit i denna episod om köksgolvet så är det ett ganska pillrigt jobb att foga med löst kalkbruk, i alla fall med den metod vi valt att använda men fint blir det tycker vi.

Lite bruk blir det ju ofta över och då fick det användas till att påbörja mura att igen ett av många hål i väggen från sent 1400-tal. Vi funderar nu på om vi skall såga av en bit på det utstickande ekbjälkarna. Helst vill man ju inte det men de har en påfallande förmåga att träffa smalbenen när man är på terrassen.

Nu återstår att hitta ett runt 8 meter långt järnräcke med en känsla av medeltida design. Men också som uppfyller dagens säkerhetskrav på höjd och bredd mellan spjälor. Vi lär hålla oss till svensk byggnorm som föreskriver bland annat minst 110 cm höjd och högst 10 cm mellan spjälor samt att det inte skall vara ”klättringsbart” för barn. Men den stora utmaningen blir att lita upp den medeltida stil för smide som gällde på sen 1400-tal. Samtidigt skall vi också ta ett snack med Enedis om att dra om en av alla de ledningar som nu går för nära vår terrass (om än isolerad förstås).

Nedan återfinns några av de episoder där vi beskrivit terrassens framväxt:

Dagens episod får avslutas med denna fina gamla skylt med en flaska lokal blanquette mot klar himmel, något vi ser fram emot att dela med många vänner på terrassen, så snart räcket är på plats.           

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!