1600-tals klinkers blir nytt terrassgolv

Så var det då dags att börja lägga golvet på vår fina terrass. Efter att i ett par månader (inte oavbrutet förvisso) ha scannat nätet, diskuterat på det förnämliga forumet ekobyggportalen.se och lyssnat med goda vänner hur man med hållbara material gör ett vattentätt terrassgolv så var jag så sent som i morse osäker på exakt vilken teknik som var möjlig.

Min rådgivare från Apex kom till sist med den lösning jag valde efter att han så klokt på min fråga om hur man löste detta i gamla tider, underströk att man inte isolerade terrassgolv förr och att vi idag har ett helt annat krav på byggnation och kvalitet och förvisso också mår bättre och lever längre. Dock invände jag så lever vi ibland kortare när vi drabbas av den nya teknikens baksidor med svårnedbrytbara och toxiska kemikalier.

Hur som nu är terrassgolvet på gång och vi använder SikaLatex PRO som jag tills jag vet mer hanterar som en högrisk produkt. Det känns aningen frustrerande men är den lösning man väljer här för att nå fuktspärr i hus som byggs med ekoförtecken. Jag har beställt produktblad från Sika och kommer att dokumentera detta precis som all övrigt material vi bygger in och detta är första (och enda) gången jag känt mig tveksam hittills.

Det började med latexen som fuktspärr…

20170225_090959_resized

Fortsatte med första plattan som min lärare/rådgivare satt med vanligt kalkbruk (kalk och sand) blandat med latex som fuktspärr (cirka 2 dl för en så på 30 liter bruk). Man börjar inte i kant utan ”en platta ut” från väggen och ritar en rak linje som vi valde att låta gå jäms med fasad.

20170225_094901_resized

Vi lägger ett cirka 5 cm tjockt lager bruk som exakt följer golvet gjort i board med fall från huset. Innan man lägger på plattan penslar man den med utspädd Latex (50/50 vatten) för att få fäste och trycker sedan ned den varefter man ser till att den hamnar i nivå och väger av med en riktplanka som lägges mot en distans på i detta fall 5 cm i terrassens andra ände.

20170225_095719_resized.jpg

Vi valde sedan att lägga plattorna om lott efter som det är en enklare och mer förlåtande teknik och hela tiden stämma av att de ligger i våg med golvet för att inte tappa fallet.

20170225_162028_resized_1

20170225_103356_resizedMer bruk på gång

Standarden på terrakotta på 1600-talet (eller 1700-talet, vi vet ej så noga om just dessa) var inte perfekt och plattorna har en charm efter plattmakarens dagsform vilket gör det till en spännande lek att minimera fogarna samtidigt som man håller linjen rak.

20170225_162038_resized

Efter en liten stund torkar man rent med vatten för att få bort bruks och latexrester och sedan skall det torka ett antal veckor innan belastning. Därefter kommer det att bli fogning och behandling med linolja.

Dagen avslutades med sauna på vårt lyxiga lokala badhus Bains de Minerve och en välförtjänt Moules Marinière hemma.

20170225_203203_resized

 

5 reaktioner på ”1600-tals klinkers blir nytt terrassgolv

 1. That is looking good!
  I agree that sometimes we must remember that to do things the old way may not suit modern life and sometime we may have to compromise our principles in practice.
  A project like yours and mine seems to be a series of small decisions, each one important

  Gilla

 2. Yes, they are however I will never surrender and agree that we should use persistent chemicals the reason is that the chemicals industry doesn’t step up and do their duty. Of course we can come up with biodegradable moisture barriers if we want – its is 2017 and we are planning to fly to Mars.
  Thanks for your continued support and I did like your article about wall colors!
  JP

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Köksgolvet pånyttfödelse – första 30 plattorna | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s