Terrassbygget fortsätter…

Första dagen tillbaka I huset kunde jag redan på morgonen välkomna det fyra man (ja glädjande nog en kvinna och tre män, i en annars ganska mansdominerad bransch) starka teamet från APEX.

APEX, bolaget som börjar etablera sig som ett av de ledande i Sydfrankrike när det gäller traditionella byggtekniker och hållbart byggande. Detta visade sig bland annat då chefen var tvungen att avvika efter lunch för att göra en halvtimmeslång intervju i nationell radio i Carcassonne.

20160922_102204_resizedBygget fortskrider och det är dags att börja passa ihop det i deras verkstad tillverkade regelverket för stommen. Allt gjort av den urgamla ek som vi räddade från  den gamla takstommen och som sedan fått nytt liv efter rensning, putsning och inte minst tillyxning i ett perfekt passande plockepinn som kommer att bli den synliga och vackra stommen för terrassen.

20160922_102214_resizedDetta är återanvändning ”réemploi” i verkligheten så som det skett under århundraden här i Aude, och världen över, innan vi förledda av 1900-talets felsyn att material finns i oändliga mängder och kan användas linjärt och kasseras, drabbade oss.

Själv fick jag uppgiften att mura upp ifyllnad i korsvirkesväggen som fallit ur när de gamla takbjälkarna från det lägre lilla taket (nuvarande terrassens golv) revs.

20160922_105330_resized_1Det känns aningen speciellt att som frimurare inte minst, stå och mura i sitt eget medeltida hus i Frankrike med fyra franska proffs på äldre byggnation som då och då kastar ett öga på ens arbete. Men det vill jag understryka att trots ens egen amatörism i sammanhanget ger de professionella och utbildande råd utan att mästra vilket är lite av tekniken i ”accompanemang” som är en av deras grenar, där de hjälper egenbyggare att göra själv och att göra rätt.

20160922_142311_resized_1.jpgEftermiddagen ägnade jag och en i APEX-gänget åt att skyffla bort omkring 500 kg gravats ned till lastbilen på gatan.

20160922_142303_resized_1

Detta efter att noga ha täckt grannens fönster och bett övriga grannar stänga fönsterluckorna.

20160922_142252_resized

Resten av gänget var fullt sysselsatta på terrassen.

20160922_160302_resized_1

Dags att efter väl förrättad dag avnjuta en hamburgare ”à la maison” på Coin d’Armando och en iskall Orangina. Inte svårt att somna efter en dag som denna.

5 reaktioner på ”Terrassbygget fortsätter…

  1. Pingback: En spricka i fasaden… | husifrankrike

  2. Pingback: Terrassen då och nu – ÄNTLIGEN KLART! | husifrankrike

  3. Pingback: Billigt att skaffa sig en fransk dröm nu! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s