Tillbaka i Aude

Efter att ha lämnat ett snöigt, vackert men bitande kallt Sverige bakom mig befinner jag mig plötsligt mitt i ett vårväder med 12 grader plus istället och strålande sol. På vägen till Peyriac-Minervois för att spendera en vecka som hantverkare i vårt hus, stannar jag till och tar en bild av världsarvet Carcassonne och påminns om varför denna mytomspunna och historietyngda del av Frankrike är ett så unikt turistmål.

carcassonne

Man kan fascineras av Katarerna med sagoborgar på bergstopparna och deras rätt trevliga form av kristendom som de missionerade om men som slutade abrupt i det enda korståg som haft Europa som mål, det albigensiska, där katolska kyrkan så grymt utraderade dem vilket blev starten på inkvisitionen.

Eller så vill man besöka gamla fästen för Tempelherreorden som var väl representerade här med stora ägor.

Eller kanske en utflykt nästgårds till Rennes-le-Chateau där den fascinerande prästen abbé Saunière vid 1800-talets slut renoverade sin kyrka och lilla avlägsna by så storstilat att alla var övertygade att han hittat Katarernas skatt!

Kanske vill man åka bobåt längs vackra Canal du Midi som skär tvärs genom Aude på sin väg från Medelhavet till Atlanten eller titta på de talrika lämningarna här från Romarnas tid.

Ja möjligheterna är otaliga har vi insett efter bara ett knappt år som Peyriacois (benämningen på innevånarna i vår lilla by) men kanske räcker det att en av dagarna bara köpa en färsk tryffel och göra sig en enkel pasta och njuta något av de numer högt uppskattade vinerna från Languedoc-Roussillon i vars mitt Aude befinner sig.

7 reaktioner på ”Tillbaka i Aude

  1. Ja du har rätt varför köpa gåslever när anklevern är ännu godare naturell på en rostad baguettebit med ett glas sauternes el en söt montbazillac till/ CG

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s