Ekologisk frukost från Carrefour

Bortskämd som man är numera med mycket god tillgång på ekologiska produkter i de flesta av våra livsmedelsbutiker och med COOP helt klart i spetsen, blir man aningen fundersam kring hur det står till med det utbudet här i södra Frankrike.

Glädjande nog fungerar det väl, med ett i stort sett komplett utbud av råvaror som är ekologiskt producerade (”bio”) och certifierade. Smöret och skinkan till den för mig smått heliga morgonmackan ”Sandwich au jambon cuit”, tomater samt lokal ekologisk äppeljuice och Fairtrade-märkt kaffe gör att jag kan känna mig nästan som hemma.

frukost.jpgAtt man sedan inte inför COOP’s geniala system med andel ekologiskt och miljömärkt som andel av hela köpet redovisat på kvittot eller deras tydliga hyllkantetiketter (som numer finns på ICA också) är ett litet bevis på att man ligger aningen efter på vår väg mot hållbar matproduktion.

Däremot ligger man, med sin långa högkvalitativa mattradition, långt framme vad beträffar säsongsanpassat och lokalproducerat som man ju tagit till verkliga höjder. Ett sorgligt kapitel är att gåslevern fortfarande är tillåten att producera på det vidriga vis som sker. En produkt lätt att välja bort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s