Tankarna svindlar

Sedan köpet av vårt franska hus för åtta år sedan, har fascinationen för dess medeltida ursprung bara ökat. Det faktum att vi delar ansvaret och underhållet av huset med runt 20 generationer ger en förunderlig känsla av samhörighet med alla dessa människor från 1498 och framåt.

Det hela blir kanske extra tydligt när man ser biskopslängden i katedralen Basilique Saint-Nazaire i Cité de Carcassonne där man bland annat kan konstatera att Pierre d’Aussillon var biskop när vårt hus byggdes. För övrigt en herre jag planerar att forska lite kring framöver.

Inspiration för våra medeltida och hållbara byggnadstekniker och material har vi fått från otaliga källor och då inte minst det praktiska arkeologiprojektet Le Château Fort à Guédelon utanför Paris, som man nära kan följa on-line på deras hemsida men nu också i en 90 minuter lång och mycket sevärd dokumentär på franska Arte.

Guedelon – Rebuilding the Past – Watch the full documentary | ARTE in English

Vi tar nu nästa steg i vår forskning kring husets historia. Vid ett besök nyligen på klassiska Archives Nationales i Maraiskvarteren i Paris fick jag besökslicens och många goda råd av en av deras forskare. I nedan bilder ser vi en exklusiva entrén till Archives Nationales även om jag gick in i en mer blygsam på baksidan. Noteras bör att mannen på entrébilden inte är jag medan jag däremot skymtar avspeglad på i skylten som visar mot de spännande domäner man kan utforska här.

Vi skall åter börja vid källan och fråga om vilka annaler som finns hos vårt Mairie i Peyriac för att sedan ta en förnyad kontakt med Archives Départemental i Carcassonne och denna gång efter det tips jag fick nu, utgå från vår bys slott då det är sannolikt att vårt hus haft en tydlig relation till detta (eller möjligen till det gamla slottet från 1000-tal som idag endast kan spåras till vår bykyrka med anor från 900-tal).

Byns nya slott som är från 1500-talet kan kanske hjälpa oss hitta fakta om vårt hus som ligger strax bredvid.

Parallellt har vi fått tillgång till de källor som gjort publika i Archives Nationales omfattande virtuella läsesal och skall också där leta efter spår som är kopplade till byns slott.

Att ta sig an detta stora projekt gör verkligen att tanken svindlar och husets historia kommer oss än mer nära, om än så länge något dold bakom våra svindlande tankar.

Denna episod får avslutas med min standardfrukost i Paris!

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

5 reaktioner på ”Tankarna svindlar

  1. Återigen, tack för er spännande jakt på historien, ni går verkligen grundligt tillväga. En spännande och lättillgänglig källa till information är någon av de siter för gamla vykort som finns, förslagsvis https://www.delcampe.net. Där finns flera gamla bilder från er by (eller vilken plats man nu är intresserad av).

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Napoleons karta | hus i frankrike

Lämna en kommentar