Vädret under en trettioårsperiod blir klimat!

image2

”Mer av allt” är väl en tydlig men skrämmande beskrivning av effekterna av vår konsumtion av fossila bränslen som gett upphov till att klimatsystemets oerhört känsliga funktion är ur balans.

Nu är vi dock äntligen i det paradigmskifte vi så akut behöver och förnybara energikällor vinner mark och ökar med betydande tal varje dag.

Om vi nu bara inte försenar detta genom att välja fler populistiska ledare som är fast i det gamla paradigmet och förmodligen helt ärligt tror att vi kan nå framgång genom att överkonsumera morgondagens resurser med gårdagens energi, så finns det en chans att vi kan rädda världen i varje fall ur detta snäva perspektiv.

I Peyriac-Minervois som är, och historiskt har varit, översvämningsområde blev ”mer av allt” rätt uppenbart i veckan då vår fina å, L’argent Double svämmade över sina breddar efter att det uppe i bergen Montagne Noir hade fallit ett par decimeter regn!

I denna bildsvit vi fick från en av våra vänner i byn ser man förödelsen och detta om något gör en övertygad om att traditionen att inte ha trägolv på bottenvåningen har sin skäl.

image3

image6

image1

Alla foton Carina V, Peyriac-Minervois 2017

I detta sammanhang är det intressant för oss att börja räkna på de vattenvolymer man måste dimensionera sin dagvattenbrunn efter för att kunna svälja sådana regnmängder från hustaket. Dags att plocka fram mattekunskaperna från plugget!

2016-01-26 15.09.28

Nästa vecka på torsdag bär det av till Peyriac och då lär det mesta av vattnet runnit undan hoppas jag.

 

 

4 reaktioner på ”Vädret under en trettioårsperiod blir klimat!

  1. Det var rejält med vatten! Moder natur är fresig ibland;) men som sagt byn vet hur det ska vara och vet om naturens nyckter! Ha det sp skönt på ert lilaa paradis❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s