Ett andra Rennes

Ett av skälen till att vi sökte oss till Aude, var som jag tidigare skrivit om, det faktum att dessa trakter är så historietyngda med platser som Rennes-le-Chateau numera en världskänd by tack vare Dan Brown.

Och sist jag var nere passade jag dock på att göra en utflykt till ett annat Rennes, nämligen Rennes-les-Bains som också ligger på bekvämt avstånd från oss.

ravin

Rennes-les-Bains är en liten ort med ett par hundra innevånare som ligger i den vackra och av höga berg omgivna dalen längs floden Salz och heter ”Les Banhs de Rènnas” på Occitanska. Som namnet säger är det en gammal spaort som i tusentals år, redan på Romartiden, använts av människan för helande bad. De varma källorna anses bra mot reumatism och hudproblem

r les bains 2För ett antal år sedan tvingades kommunen stänga originalkällorna till följd av en mikrob i vattnet och istället bygga ett modernt bad med vatten från annat håll. För att hindra att folk ändå badade i de gamla källorna var man tvungen att gjuta igen dessa och orten fick då av folkhumorn namnet Rennes-sans-bains.

Byns abbé, Henri Boudet som tjänstgjorde samtidigt (vid 1800-talets slut) med den legendariske Bérenger Saunière abbé i grannbyn Rennes-le-Chateau, skrev en bok där han hävdade tesen att alla världens språk hade sitt ursprung i Engelskan.

hästparkering

Publik WC och hästparkering, den senare visar kanske på att vi verkligen är på landet.

stolKreativt nyttjande av stubbe.

squeezed.jpg

Kreativt nyttjande av utrymme men jag är aningen osäker på vart gången leder.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s