Skogens svarta diamant

I en tidigare episod berörde jag två fina matsvampar en fransk och en svensk. Nu när vintertryffelsäsongen närmar sig är det fint att dra sig till minnes besöket på La Maison de la Truffe som ligger i grannbyn Villeneuve-Minervois.

När vi hade äldsta dottern med familj på besök i somras styrde vi en dag kosan mot detta museum som på djupet beskriver hur tryffeln har påverkat och fortfarande påverkar regionen.

tryffelsällskapet audeDet lokala tryffelsällskapets baner.

Bland de 20-talet tryffelvarianter som lär finnas i Frankrike är den svarta Tuber Melanosporum eller populärt ”Mélano” den mest eftersökta och också den som trivs bäst i våra trakter.

Tryffel frankrike audeTryffeln växer i symbios med ett antal olika träds rotsystem.

Även om tryffeln varit använd i över 4000 år så var det först i och med renässansen (efter ett förbud på medeltiden) som den vita tryffeln först började uppskattas bland överklassen och på 1500-talets mitt det tog riktig fart när kungen François 1er fattade tycke för den svarta varianten.

helgon tryffel frankrikeSaint Roche med sin hund och ett antal tryfflar.

Hundarnas skyddshelgon Saint Roche sägs också vara tryffelns helgon och ”när det regnar på Saint Rochs dag, 16 augusti, föds tryffeln i marken” citerar Jean Pagnol som bland annat skrivit boken La Truffe (och för övrigt var kusin med Marcel Pagnol).

recept tryffel frankrikeEtt antal recept finns trevligt presenterade på tallriksbottnar.

Eller varför inte bara svänga ihop en enkel omelett efter lokalt recept?

tryffelhund frankrike svartTryffelhunden och tryffelsvinet har ju sedan länge varit våra hjälpredor i jakten.

tryffelår frankrike audeOch som framgår av museets pedagogiska årscykel är det snart dags för skörd!

 

3 reaktioner på ”Skogens svarta diamant

 1. Vad fint kultur för tryffeln, att bevara den så elegant. Tryffel hundars helgon!! ja säger det, Frankrike är speciellt just med Europeiska ögonen sett. Hemma har vi årstiderna och jag älskar höst, färger, luften som är så ren och klar. Det är klart att alla årstider har sin tjusning. vad fore vinter utan snö, glada barn i snölekar, även en liten backe blir det utförsåkning! Hur blir vinter där , det är ju snö där också med samma lekar?
  Trevlig alla helgonens helg!
  Kram Sinikka

  Gillad av 1 person

 2. Bästa Sinikka!

  Glad helg till er också. Jag jag har upplevt en snödag i Peyriac hittills och det är inte många dagar per år som det blir vitt och de har ju fyra årstider men inte med samma tydlighet som hos oss. Skidor åker de mer i bergen som ju i alla fall i Pyrenéerna har åkbar snö under en lång säsong.
  JP

  Gilla

 3. Pingback: Min första tryffel | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s