Svampskogens konung i Sverige och Frankrike

Igår snubblade vi över ett bestånd av toppmurklor här ute i den vårfagra Stockholmsskärgården.  Och ganska direkt gick tankarna till det som kanske kan ses som dess motsvarighet i Frankrike, tryffeln!

Men låt oss börja med toppmurklan. Den är en svamp av familjen Morchellaceae och heter Morchella conica på latin. Med en normalhöjd på 10 cm eller mer och en av de första vårsvamparna är den kanske den mest läckra svampen i svenska skogar. Toppmurklan som egentligen inte ens behöver förvällas innan användning har mycket tagit över stenmurklan plats efter att denna klassat som giftig av Livsmedelsverket från mitten på 90-talet.

20170430_081639_resizedVisst är den vacker

20170430_081544_resizedEtt par liter plockade på 10 minuter och som snart skall bli gräddmurkelsås

Men tryffeln då – hur är det med den?

tryffel

Tryffeln, Tuber magnatum på latin är en svampfamilj som finns i flera varianter; vit, svart och sommartryffel. Den anses allmänt vara världens mest smakfulla svamp och har en oerhört intensiv doft som snabbt fyller upp köket. Man skall vara aningen tveksam till alla produkter som smaksatts med tryffelolja eftersom tryffel ej löses i olja och detta ofta handlar om syntetiskt tillverkade smakämnen.

Nere hos oss i Sydfrankrike är tryffeln kult och föremål för marknader och festivaler vid dess olika säsonger under året. Det är här den svarta tryffeln, Tuber Melanosporum som man hittar. Är det olämpligt att fråga en Rospigg om var hen har sitt svampställe så är det snudd på oförskämt att ställa samma fråga till en fransman. Kanske delvis beroende på kilopriset som normalt ligger på mellan 5- och 10,000 SEK för stora exemplar kan stiga till enorma summor.

I grannbyn Villeneuve-Minervois har vi till och med ett tryffelmuseum som visar på denna svamps unika ställning i det franska köket.

La_récolte_des_truffes_en_Périgord._Le_cochon_truffierTryffelsvin finns dom – javisst såväl hundar som grisar används för eftersök.

Mer information hittar man bäst hos den lokala tryffelföreningen i Aude som också ligger bakom museet.

Bon appétit!

 

4 reaktioner på ”Svampskogens konung i Sverige och Frankrike

  1. Pingback: Blommor och sommar… | hus i frankrike

  2. Pingback: Skogens svarta diamant | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s