Min första tryffel

tryffel aude svart.jpgPå lördagen var det tryffelmarknad i Talairan, en liten by just där bergen i söder tar sin början. Tack och lov dock inte på någon högre höjd ty på dessa föreskrivs till och med snökedjor denna tid på året.

mimosa bukett odlad.jpgMin mors favoritblomma till salu lokalt producerad den också (dock odlad inomhus)

När jag anlände till Talairan var marknaden i full gång i det vårkalla vädret och försäljare av lokala specialiteter erbjöd sina varor och smakprov.

salt sött brödEfter att ha köpt en Fouace aux Fritons som är ett bröd med salt och socker på och fyllt med så kallade fritons (hårdstekta småbitar av anka eller fläsk) en annorlunda smakupplevelse, gick jag vidare och beskådade de olika stånden. Högkvalitativa lokalproducerade produkter vid allihop.

amuse gueules truffes.jpgSmakprov med tryfferad äggröra på baguette

hungrig hund skinka.jpgÄven hundar blir sugna när de är på marknad inte minst när man har fåraffisch!

Sen närmade jag mig tryffelns värld, först hos en försäljare av de nödvändiga redskap som behövs för en lyckad tryffelplockning (vid sidan av en hund eller ett svin förstås) och sen kom jag den lilla lucka i väggen där jag såg tryfflarna.

tryffel redskap aude.jpgInte kan man leta tryffel utan denna utrustning!

Ja just det såg dem för här kunde man inte köpa bara betrakta och kolla, allt i väntan på startskottet 11.00 då en ansvarig efter noggrann kontroll av säljarnas små tygsäckar med svamp tutade i luren och en hord av tryffelsugna fransmän vällde fram och köpte i ett osannolikt tempo.

snart öppnar vi.jpgFörberedelsens stund klockan 10.55!

tryffel tuta lur.jpgKontrollören tar fram luren för att tuta klarsignal!

tryffelköpare talairan aude.jpgFolkhopen kastar sig fram och bjuder på svamparna!

Tryffel tryffel tryffel.jpgJa, just den lilla till höger vill jag ha!

Själv fick jag tag på en liten fin tryffel för 18 euro (motsvarar gissningsvis ett kilopris på 8000 SEK) som överlämnades i en liten plastpåse (gissar att man förpackade på trevligare sätt förr i tiden) med rådet att sedan lägga en bit hushållspapper i påsen för att suga upp den kondens som bildas och på det sättet kunna förvara den i kylen upp till 10 dagar.

cuisse canard truffes.jpgPå kvällen blev det Cuisse de Canard avec Oeuf Poché, Pâtes et Truffes!

 

4 reaktioner på ”Min första tryffel

  1. Pingback: Måste reblogga ”Hus i Frankrikes” fantastiska tryffelhistoria! | Murvielklotter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s