Fönsterluckefabrik i skärgården

Som vi tidigare berättat började planeringen för husets nya fönsterluckor redan för två år sedan med att leta upp fin svensk ek i Sörmland och sedan såga upp densamma i breda och 25 mm tjocka plank.

frankrike mall fönsterI julklapp fick jag av min gode vän och dotterns svärfar en finurlig mall för borrning av tapphål samt fina björktappar och smidd spik för att foga samman luckorna.

spik volets audeFör några veckor sedan utökade min vän sin julgåva med att komma ut till ön i Roslagen och hjälpa mig att komma igång med de första luckorna.

2015-09-06 09.31.09De nuvarande luckornas ålder har jag ingen aning om men konstruktionen säger att det kan vara allt från original till tillverkade ”bara” för ett par hundra år sedan varav det senare nog är mer troligt.

mall fönsterluckaFörsta plankan har fått sina exakta hål efter mallen och är redo för björktapparna!

volet aude cheneKonstruktionsmässigt har vi valt att plugga ihop plankorna för att sedan spika tvärsgående stödlister med den smidda spiken. Vi kommer inte att använda något lim. Luckorna görs med 2 cm mån åt alla håll för att kunna sågas till exakt på plats nere i Frankrike.

volets aude cheneFörsta paret luckor i grundutseende

Vi kommer att försöka att återanvända de smidda delar som är i gott skick och komplettera med liknande där det saknas. De olika dekorativa modellerna på avslut av gångjärnsdelarna är otaliga i vår del av Frankrike men vi kommer troligen att välja den enkla raka som huset har idag.

2015-07-02 15.33.21Exempel på mer förfinad smidesdetalj från ett grannhus!

En reaktion på ”Fönsterluckefabrik i skärgården

  1. Pingback: Medeltida fönsterluckor av ny svensk ek | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s