Virket till fönsterluckorna, hämtat, sågat, slipat och färdigt att använda

Fyra av husets fem fönster skall få nya luckor och som jag tidigare berättat skall jag tillverka dessa på landet i Stockholms Skärgård och skeppa dem till Sydfrankrike. Kanske ett vansinnigt projekt men kul och lärorikt.

Vi vet ju att export och handel med byggnadsmaterial förekom i Europa redan från 1200-talet. Öländsk kalksten och ek från Alperna är några exempel på detta.

virke 1I veckan bar det alltså av till Södermanland för att hämta 40 stycken 4,5 cm tjocka och 30-40 cm breda, och under ett par år, utetorkade ekplankor av ypperlig kvalitet. Raskt vidare ännu djupare in i de Sörmländska skogarna där vi med hjälp av min dotters svärfar hittade ett fin gammal såg som kunde hjälpa oss att klyva plankorna och hyvla dem.

virke 2Efter en halv dags arbete där vi båda bistod det professionella paret som driver sågen och båda jobbar aktivt i, så hade vi nu 130 m underbart fina lagom torra och 2,2 cm tjocka ekplank i lite olika bredder.

virke 3Perfekt utgångspunkt för att tillverka fönsterluckor som kommer att smälta väl in i fasadens medeltida utseende samtidigt som de kommer att utgöra ett säkert och bra skydd för husets fönster.

30 mil senare är så virket plant och torrt upplagt utomhus på landet i skärgården för att börja bearbetas till fina fönsterluckor av medeltida snitt.

virke 4

6 reaktioner på ”Virket till fönsterluckorna, hämtat, sågat, slipat och färdigt att använda

 1. Som gammal möbelsnickare kan jag tycka att det hade varit bättre att lägga ströläkt mellan varje planka, under tiden du skall förvara planken. Detta för att få luft emellan, annars är risken stor att dom bågnar.
  Hälsningar
  Kenth

  Gilla

 2. Pingback: Mallen är klar, nu är det bara fönsterluckorna som skall tillverkas… | husifrankrike

 3. Pingback: Fönsterluckefabrik i skärgården | hus i frankrike

 4. Pingback: Fransk ek består! | hus i frankrike

 5. Pingback: Medeltida fönsterluckor av ny svensk ek | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s