Fyra av husets fem fönster skall få nya luckor och som jag tidigare berättat skall jag tillverka dessa på landet i Stockholms Skärgård och skeppa dem till Sydfrankrike. Kanske ett vansinnigt projekt men kul och lärorikt.
Vi vet ju att export och handel med byggnadsmaterial förekom i Europa redan från 1200-talet. Öländsk kalksten och ek från Alperna är några exempel på detta.
I veckan bar det alltså av till Södermanland för att hämta 40 stycken 4,5 cm tjocka och 30-40 cm breda, och under ett par år, utetorkade ekplankor av ypperlig kvalitet. Raskt vidare ännu djupare in i de Sörmländska skogarna där vi med hjälp av min dotters svärfar hittade ett fin gammal såg som kunde hjälpa oss att klyva plankorna och hyvla dem.
Efter en halv dags arbete där vi båda bistod det professionella paret som driver sågen och båda jobbar aktivt i, så hade vi nu 130 m underbart fina lagom torra och 2,2 cm tjocka ekplank i lite olika bredder.
Perfekt utgångspunkt för att tillverka fönsterluckor som kommer att smälta väl in i fasadens medeltida utseende samtidigt som de kommer att utgöra ett säkert och bra skydd för husets fönster.
30 mil senare är så virket plant och torrt upplagt utomhus på landet i skärgården för att börja bearbetas till fina fönsterluckor av medeltida snitt.
Som gammal möbelsnickare kan jag tycka att det hade varit bättre att lägga ströläkt mellan varje planka, under tiden du skall förvara planken. Detta för att få luft emellan, annars är risken stor att dom bågnar.
Hälsningar
Kenth
GillaGilla
Bäste Kenth!
Tack för tips och jag tänkte tanken men fick rådet att eftersom de redan är torkade sedan länge kommer de att hålla sig. Skall möjligen stapla om dem dock.
Vänligen
JP
GillaGilla
Pingback: Mallen är klar, nu är det bara fönsterluckorna som skall tillverkas… | husifrankrike
Pingback: Fönsterluckefabrik i skärgården | hus i frankrike
Pingback: Fransk ek består! | hus i frankrike
Pingback: Medeltida fönsterluckor av ny svensk ek | hus i frankrike