Tragik och hopp i Paris

notre-dame-490222_960_720 free photoNotre-Dame de Paris som hon åter kommer att se ut!

Gårdagens hemska brand i Notre-Dame de Paris har knappt falnat och hela världen är berörd och skakad.

Jag vill i denna episod dela två tankar och dels citera vår svenska Ärkebiskop Antje Jackelén som på Twitter så fint fångar den känsla vi många delar på ett personligt plan för denna byggnad:

”När lågorna slog upp blev det så tydligt att Notre-Dame är Paris, men inte bara. Det är Frankrike, det är Europa, det är historia, det är civilisation och inte minst spiritualitet. Det är någonting av den gudomliga närvaron i världen.”

Jag vill också citera historieprofessorn Dick Harryson ur hans tänkvärda artikel i SvD där han bland annat skriver:

”På samma sätt som en skogsbrand utgör en del av en skogs naturliga kretslopp är bränder oundvikliga element i månghundraårig domkyrkas historia. Liksom skogen är full av biologiskt liv som tar nya tag efter förödelsen återskapas alltid brunna och fallna katedraler, under förutsättning att vi människor önskar att så skall ske.”

Vill du som jag stödja återuppbyggnaden så har La Fondation du patrimoine, en fransk byggnadsvårdsförening redan startat en insamling där medlen går oavkortat till återuppbyggnaden så klicka här och ge en gåva!

fonadation

 

En reaktion på ”Tragik och hopp i Paris

  1. A warming message of hope. I agree that fires are one of the forces of nature that we show us how powerless we are as humans. Yet, like the woods that eventually come back, so will Notre-Dame.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s