La Baguette!

petit dejeunerSå ser vår standardfrukost ut och det mesta ekologiskt förstås!

När jag häromsistens vandrade hem från vårt bageri med en baguette under armen kom det plötsligt över mig en känslostorm med minnen från alla de gånger jag varit i Frankrike som turist med framförallt min mor men också med andra vänner.

På tågluff och vanlig semester eller de två gånger jag bott i Paris en månad i stöten på fanstatsiska Centre Culturel Suédois i magiska Le Marais.

ptit dejeuner parisYtterligare en frukostsbaguette denna gång med dottern på klassiska La Coupole i Paris

Alla dessa gånger som jag köpt min baguette och ätit den med glädje men ändå med en viss avundsjuka sett på de som verkligen bor här. Nu bor vi här (ja i alla fall på deltid) och det känns fantastiskt och spännande.

Men med ett annat land kommer, tycker jag önskan att sätta sig in i kulturens och samhällets grunder och var skall man börja om inte med brödet detta över hela världen centrala födoämne och som här i Frankrike är en slags grundbult i måltiden.

four avignonMedeltida ugn från Påvepalatset i Avignon i vilken nog en eller annan baguette gräddats

Jag blev inspirerad att skriva denna korta episod just idag när jag läste en episod av en av mina favoritbloggare France Says om Frankrikes bästa baguette och gjorde att jag klickade mig vidare och hittade detta inlägg från 2010 av en annan bloggare med mängder intressanta baguettefakta.

Sex miljarder baguetter per år klämmer fransmännen i sig och det finns en lag från 1993 som föreskriver receptet som endast får innehålla vetemjöl, vatten, gäst och salt (och tyvärr även tillsatsmedel, som till exempel sojamjöl och annat!).

Idag kostar en normalbaguette runt 10 kronor och skall väga 250 g men priset som varit föremål för statens omtanke sedan franska revolutionen (och också en av anledningarna till densamma) är inte längre reglerat då den lagen avskaffades i augusti 1978.

croissantLe croissant förtjänar en egen episod framöver

 

 

En reaktion på ”La Baguette!

  1. Pingback: Parisisk Inspiration! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s