Inspiration från påvedömet

palais de papePalais de Pape i Avignon

Med en dryg vecka kvar tills nästa arbetssession i Aude, drar jag mig till minnes ett besök i påvestaden Avignon i somras, ett besök som inspirerar till stordåd i medeltida inredning.

Avignon – staden som vid 1300-talets början fick ett universitet grundat av påven och strax därefter blev säte för de kommande sju påvarna under dryga 60 år och dessutom några ett par ”motpåvar” i den schism som uppstod när Rom åter blev påvesäte.

påvar avignonNågra av de franska påvarna.

Skälet till flytten lär ha varit Frankrikes kung Filip den IV såg potentialen i kyrkoskatten och flyttade påvedömet från Rom till Avignon och dessutom såg till att utse påvarna själv för att få total koll. Filip den IV (”den sköne”) var för övrigt samme herre som bannlyste Tempelherreorden i samma veva och brände stormästare Jacques de Molay på bål några år senare.

Avignon-påvedömet kännetecknades av världsliga synder som korruption och en allmänt lössläppt livsstil och många var de som strävade att påven skulle åter till Rom, bland dem vår Heliga Birgitta från Vadstena. 1377 var det nästan över ty då flyttade påven Gregorius XI tillbaka till Rom och Vatikanen. Dock uppstod då det som kallades den stora schismen med motpåvar vilket pågick fram till 1417 då Avignon slutligt gav upp sina påveambitioner.

lista arbetare avignonListning per yrkeskategori på några av dem som var med och byggde påvepalatset.

Vi besökte påvepalatset som i sin glans dagar var en av medeltidens största byggnader med ett överdåd i såväl utrymmen som dekor. Otaliga var idéerna och inspirationen för inredningen av vårt hus från 1498.

tuiles 2 avignonOtaliga exempel på tidstypiska medeltida motiv och mönster på carrelage plattor.

tak idagEn av deras plafonder under restaurering.

augmented reality plafondSamma plafond betraktad med cool augmented reality software som tillhandahålls!

cuicine medeivalFascinerande visualisering av köket i full aktion! Möjligen inte exakt så vårt kök skall se ut!

 

”Sur le Pont d’Avignon…”

För många är kanske sången den franska barnsången Sur le Pont d’Avignon den mest ögonblickliga associationen till staden. Sången som handlar om fransk folkdans kommer från en Opéra Comique (operett) från mitten av 1800-talet men har ju kommit att bli en klassisk barnsång för fransmännen och många med dem.

pon d'avignon

Bron då? Ja den finns där och heter egentligen Pont Saint-Bénézet och har gått över Rhône när den byggdes på 1170-talet men redan 1226 när staden belägrades så blev den förstörd. Den återuppbyggdes men förföll igen och 1669 gav man slutligt upp och nu är resterna en fin attraktion med fyra återstående spann (av ursprungliga 22) där mängder av turister går ut och tittar över kanten och kan så bocka av ytterligare ett UNESCO världsarv på sin ”bucket-list”!

Här hör vi smörsångaren Jean Sablons lite swing-inspirerade version. Sablon som kanske inte längre är så välkänd i Sverige var en fransk gigant som stora delar av 1900-talet var i klass med självaste Maurice Chevalier.

Och här en annan kanske mer typisk Sablon-hit.

 

Vi avrundar med lite mer köksinspiration från medeltiden i form av vackra mattallrikar.

posrlin avignon

bakugn avignon

Det påvliga kökets bakugn får avrunda detta inlägg då den dessutom gav oss lite inspiration till ett bygge på landet i Stockholms Skärgård.

6 reaktioner på ”Inspiration från påvedömet

  1. Pingback: På jakt efter en stenhuggare | hus i frankrike

  2. Pingback: La Baguette! | hus i frankrike

  3. Pingback: Vår begynnande tidsresa | hus i frankrike

  4. Pingback: En port till medeltiden | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s