Charmig antik dörr inramad av vinrankor i Caunes.
Grannbyn Caunes-Minervois med sin världskända marmor är vänort till Tallinn mycket beroende på att Pontus de la Gardie föddes där och en tid var guvernör för Livonie (dåvarande Livland) som delvis låg i nuvarande Estland där ju Tallinn idag är huvudstad.
Balkong i behov av lite TLC ovan floden i Caunes.
Trots att man rätteligen har uppfattningen att människors kontakter länder emellan var betydligt ovanligare på medeltiden kan man konstatera att även vår lilla by Peyriac-Minervois finns till exempel en koppling till Lund, här i Sverige.
En av byns stora söner, Eléazar de Grave som var trogen greve Trencavel i Carcassonne gjorde sig känd för att ha hållit Simon de Montforts övermäktiga styrkor stången under två dagars belägring vid tiden för det Albigensiska korståget 1209. Eléazar lär sedan ha fängslats i Carcassonne och tynat bort i fängelsehålorna där och Peyriac hamnade i Johanniterordens ägo.
En hyllning till greve Trencavel på 800-årsdagen.
Denne Eléazar hade dock en systerson, Isarnus som bland annat tjänstgjorde som kaplan hos påven Bonifacius VIII vilken sedermera, mot slutet av 1200-talet, utsåg honom till ärkebiskop i Lund och för övrigt dessförinnan till ärkebiskop i Riga.
Påven Bonifacius VIII
Bonifacius VIII efterträddes (efter en kort påve på ett år) av den ökände Clemens V som var så djupt insyltad med franske kungen att han förlade sitt residens till Frankrike, först till Bordeaux och Poitiers, sedan slutligen till Avignon (1309) där det förblev fram till 1377. Clemens V var också den som utfärdade bullan Vox in excelso, även benämnd Vox clamantis, som var den bulla som promulgerades den 22 mars 1312 av påven Clemens V, om att upplösa Tempelriddarorden.
Allt detta hände dock runt 200 år innan vårt hus byggdes men fler av husen i byn fanns och troligen också gavelväggen och sydväggen av vårt, men i en annan konstellation. Kyrkan vår, har upplevt allt detta och med all sannolikhet har Eléazar de Grave för cirka 800 år sedan deltagit i mässan och lyft blicken mot koret och absiden som båda sägs vara från 1000-talet.
Kor och absid i vår fina kyrka, ursprungligen från 1000-talet.
Det är just denna omedelbara närhet till den historia som skapade Europa som gör detta vårt projekt till en tidsresa på riktigt och som inspirerar till att hantera varje mursten eller 500-årig ekbjälke med den respekt de förtjänar. Kanske är det mest slående exemplet när vi för några år sedan fann en nisch som sannolikt murats för hundratals år sedan. Frågan varför och vad den använts till är snudd på en lika stor skatt att finna som en av guld.
Hålet i väggen när det för första gången på hundratals år ser dagens ljus!
Den ständigt närvarande historien är ändå bara ett av alla skäl att köpa hus i Languedoc / Occitanie. Andra tunga skäl är maten som är himmelsk, vinet som i ökande grad produceras ekologiskt och idag är regionen den största vinproducenten i Frankrike med 33 % av totalproduktionen.
Vinrankor klara för skörd i september!
Sen kan man ju rada upp skidåkning, fantastisk golf, bad i Medelhavet, cykel- och vandringsleder av hög klass, – ja det finns ingen anledning att inte köpa sig ett hus i Languedoc!
En nyplockad tryffel får representera det kulinariska!
Och är man lite händig och tycker om projekt så är ju de ofta unikt låga priserna på renoveringsobjekt ett ytterligare skäl!
Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!
Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!
Tack för ytterligare en bra historielektion och trots att jag växt upp i Lund hade jag ingen aning om den här Franske prelaten som flyttade till Lund som vid den här tiden tillhörde Danmark!
Lycka till här nere i värmen själv flyttar jag inom kort till Atlantkusten.
GillaGillad av 1 person
Tack!
Hoppas det blir fint på västkusten, vi har vänner som bor St Jean de Luze sedan länge och stortrivs
Vänligen
JP
GillaGilla
Tack, för ännu ett intressant inlägg.
GillaGilla
Tack!
JP
GillaGilla
Våra hus har en del gemensamt. Vårt hus är hopbyggt med kyrkan och kyrkans rum för förvaring av vaxljusen finns inne i vårt hus. Det har funnits en öppning från vårt kök in till detta utrymme. Vår kyrka ser nästan precis ut som er men den är mindre. Men det är inte konstigt eftersom de är samtida. När vi renoverade vårt kök för ett par år sedan hittade byggaren en nisch – men tyvärr ingen skatt… Nischen var stor (40 hög och 25 djup och 30 bred) nog tillräcklig för att rymma litet kyrksilver, en kalk eller en kandelaber. Fantasin drar ibland iväg med en….
GillaGilla
Javisst är det fascinerande med historiens vingslag. Kul att höra om er story!
Vänligen
JP och Rita
GillaGilla
Så spännande. Kanske därför man känner sig så hemma i vårt område.
GillaGilla
Ja, det finns mycket som fascinerar i våra trakter.
Vänligen
JP
GillaGilla