Napoleons karta

Häromdagen damp det ned ett e-mail från Archives Départemental i Carcassonne med svar på vår förfrågan om dokument som kan kasta ljus över vårt hus långa historia.

Vi har ju sedan tidigare genom en bedömning av vår vän medeltidsarkeologen, byns historia, samt de dendrokronologiprover vi tagit på olika bärande ekbjälkar, dragit slutsatsen att huset bör ha varit klart runt 1498. Precis då medeltiden började gå över i renässansen även långt ute på landet i Sydfrankrike.  

Detalj av kartan över vår by med dess castrum från 1828

I det utförliga mailet från Madame la Directrice för departementsarkivet, översändes ett tiotal kartor över kantonen Peyriac, varav en som täckte själva byn eller ”castrum” alltså det som en gång var den befästa delen av det bebodda området, där vårt hus ligger i mitten. Mest slående är ju hur nästan identisk stadsplanen är idag med det som var verklighet för 200 år sedan.

Slående hur lite stadsbilden förändrats och vårt hus är nummer 12 på dagens karta!

Så nu börjar den mer detaljerade forskningen för att hitta tidigare ägare och förstå vad huset använts till samt hur det utvecklats under dessa drygt 525 år. Redan för ett år sedan fick vi goda råd av Archives National i Paris och dessa kan sammanfattas i korthet med att ”börja gärna så lokalt som möjligt och utgå från det lokala slottet eller kyrkan vilka lär ha flest arkiverade dokument av olika slag”.

Le Mairie berättade för oss senast vi var nere att de precis hade överlämnat ett stort antal historiska dokument till departementets arkiv för att säkra dessa för framtiden.

Denna vår by, som sedan 1000-talet haft runt 1000 innevånare och så har även idag, gömmer naturligtvis otaliga berättelser och nu tar vi helt plötsligt ett första hopp 200 år bakåt i tiden och får en bild av, och en känsla för, hur det såg ut på 1820-talet.

En bild på huvudgatan från tidigt 1900-tal tar oss de första 100 åren bakåt i tiden.

Napoleon Bonnaparte (den förste) initierade tanken att kartera Frankrike och uppdrog åt sina tjänstemän att börja skapa det som är le cadastre eller le plan cadastral, idag (Franska lantmäterisystemet).   

Just våra kartor skapades 1828 på uppdrag av prefekten i Aude, Baron Louis Asselin med hjälp av Monisieur Delorme som var Directeur de Contributions Directes som helt enkelt var ett direkt skattesystem som skapats efter revolutionen.   

Det kallades också “les quatre vieilles” och var skatter på fastighet, byggnad, yrkesverksamhet och en fjärde, som var den beramade progressiva fönsterskatten som lett till så många igenmurade fönster.

Han som gjorde jobbet var Louis Birot som var géomètre du cadastre och allt detta kan man läsa i den kartografiska attributionen på kartan från 1828.

Värt att notera att man glömde tillnamnet Minervois och skrev fel årtal som sedan rättades!

Intressant också att notera att Borgmästare vid tiden för kartans tillblivelse var M Fortanier som också finns omnämnd i ovan attribution!

Listan på borgmästare från revolutionen till idag! Något sned könsfördelning men idag en briljant kvinna!

Vi kan knappt vänta på att komma ned till Peyriac och då få ta del av de dokument om Peyriac och dess hus ännu äldre historia, från 1471 och framåt och som visar sig vara ganska omfattande och vänligt nog redan listats av arkivarierna, se nedan:

– 1471 Archives communales 1 G 1
– 1476 Archives communales 1 G 2
– 1504 3 J 196
– 1521 Archives communales 1 G 3
– 1546 Archives communales 1 G 4
– 1552 Archives communales 1 G 6
– 1558 Archives communales 1 G 7
– 1566 Archives communales 1 G 8
– 1590 (incomplet) Archives communales 1 G 10
– 1601 (incomplet) Archives communales 1 G 11
– 1644 Archives communales 1 G 12
– 1654 Archives communales 1 G 13
– 1655 (brevette) Archives communales 1 G 16
– 1663 (brevette) Archives communales 1 G 16
– 1668 Archives communales 1 G 14
– 1687 3 J 290
– 1699 73 C 391
– 1724 73 C 392
– 1724 (brevette) Archives communales 1 G 16
– 1764 Archives communales 1 G 15
– 1768 (brevette) Archives communales 1 G 17
– 1768 (plans) Archives communales 1 G 19 et 20
– 1769 (brevette) Archives communales 1 G 18
– 1769 73 C 393

Vy över kyrkan såsom de sett ut i evinnerliga tider!

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

Fönsteröppning!

Då var det dags att öppna ett av våra två igenmurade fönster. Det lilla fönstret i kammaren över dörren till gården. Det stora medeltida fönstret som vi berättat om i flera episoder får vänta ett tag till på att se dagens ljus.

Detta lilla fönster som nog är ganska nygjort och därefter igenmurat bör ha kommit till under 1900-talet i samband med förstärkning av dörröppningen. En kvalificerad gissning är i samma skede som dörren monterades och den var som vi berättat tätad med en tidning från 1933 med en artikel om Hindenburg.

Plötsligt strålade solen åter in för första gången på kanske 50 år!

Fram med slägga och dorn och snabbt var de cirka 5 cm tjocka tegelblocken (parpainger) borta och vårt lilla chambre blev direkt än ljusare.

Förändringen med lite perspektiv!

Efter lite finhuggning så dags att impregnera ovandelen som består av ekbjälkar av okänd ålder med vårt miljösmarta universalmedel mot såväl termiter som brand, svamp och mögel.

Hustrun i impregneringstagen!

Nu har vi en fönsteröppning som vi skall leta ett antikt fönster till. Inte nödvändigtvis öppningsbart men helst i stil med gårdsdörren.

Jag passade också på att smyga in genomföringen för el till gården efter att ha köpt in en 20 cm lång träborr med 22 mm diameter och efter lite trixande var ett av våra specialrör på plats.   

Elröret på plats och synliga delar kommer täckas av ytskikt.

Vi avrundar med en bild från La Cité i Carcassonne, i dessa hemska ofredstider känns spikklubbor i skumgummi som ett vänligare alternativ.

Lämpligheten i vapenleksaker kan verkligen diskuteras men medeltidsromantiken präglades av våld.

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!