1,5 meter murad vägg

Muraren i full färd med att rensa ur löst bruk, stenar och skräp.

Väl tillbaka i Peyriac är arbetsuppgifterna otaliga och lockande. En mindre detalj men som likväl kräver sina timmar är återställandet av väggarnas nederdel i övre kammaren. Detta fina rum som skall bli vårt sovrum framöver, skall ju nu få sitt golv (som ju också blir nedre kammarens tak).

Kammaren en trappa upp i väntan på golv och vägglagning.

Innan golvläggningen kan begynna måste vi återställa det sår som uppstått när det gamla golvbjälklaget rivits och säkra dessa väggar som till kanske 20% av sitt djup hänger i luften. Det handlar om vanlig murning med sten och kalkbruk.

Med dessa små mängder handblandar vi bruket, här 1 del chaux NHL 5 och tre delar sand 0/4.

Denna gång valde vi NHL 5 för att få ett ännu starkare bruk och med det öka hållfastheten en aning i denna tjocka men inte så välbyggda vägg av oklart ursprung. Denna byggnadskropp med de två kamrarna över varandra och vår nya terrass på toppen är sannolikt inte medeltida såsom huvudhuset utan ett tillbygge någon gång under århundradena över vad som kan ha varit en lite gränd eller ett stall.

Viktig lärdom är att spara mursten, det arbete som gjorts i att bära hit dem är stort och tungt!

Det är nu man är tacksam för att vi har ett redigt lager med natursten av olika storlek och modeller för det blir verkligen ett pussel att få till ett någorlunda snyggt och starkt förband.

Som amatör tar det mig runt 1 timme per halvmeter att rensa, välja sten och mura upp på nytt. Samtidigt passade jag på att börja ta bort en bit av ovansidan som sticker upp på den gamla stock av poppel som sitter kvar som bjälke, för att sedan smidigt kunna lägga golvplankorna på de nya reglerna som vi satte dit för några år sedan.

Den gamla stocken sticker upp aningen över de andra bjälkarna och skall tas ur.

Detta är förvisso inte det mest romantiska delen av projektet ett men en viktig vardag i en medeltidshusrenoverares liv.

3 timmar senare har 1,5 meter av sydväggen återfått sin stabilitet.

Vi rundar av dagens episod med ännu en dörr som hommage till vår senaste episod med dörrkunskap.  

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

6 reaktioner på ”1,5 meter murad vägg

  1. Synnerligen kul att följa , har eget trähus från 1800 talet och är fortfarande stolt över att vi kunnat återanvända plankor etc. Det man märker tydligt med gamla plankor är styvhet och hårdhet. Ser man på ett tvärsnitt förstår man varför. På träd som fälldes innan skogsodlingens tidevarv, kan man räknas i över 100 ringar, de var alltså mycket gamla Ett träd från dagens skogsodling, har ca 70 årsringar vid skörd eller färre. De har även väldigt glest mellan årsringarna även i kärnan.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar