Sedan vi tog våra första stapplande steg på vår renoveringsbana i Sydfrankrike har sökande efter husets historia varit ett spännande projekt.
Vår nya namnskylt med QR kod till denna blogg, flankerad av ytterdörr från 50-talet!
Allt från de första kontakterna med Archives Departemental i Carcassonne till när vi hade turen att komma i kontakt med en av regionens auktoriteter på medeltida arkeologi Frédéric Loppe, som varit vänlig nog att besöka vårt hus vid två tillfällen.
Hela resan från första tanken om att huset nog är ganska gammalt tills vi idag beslutat oss för att förhålla oss till ett bygg startår, har varit lång och jättespännande. Du kan enkelt följa vårt arbete med detta genom att klicka på och läsa de olika länkade episoderna i denna text.
Varför just 1498 då kan man fråga sig?
Det är en sammanvägning av dendrokronologiresultaten, byn Peyriac-Minervois historia och vår medeltidsarkeologs publikation om byn men också hans personliga tankar och uppskattning av byggåret. Säkert kan vi få komma att ompröva detta årtal framöver men med det vi nu vet är det den bästa uppskattning vi kan göra – och dessutom innebär det ju i så fall att vi numera renoverar ett 1400-tals hus i Frankrike!
Utsnitt ur dendrokronologirapport som ger vid handen att 1498 kan vara ett troligt år.
Vad hände då detta år i Frankrike, Sverige och andra delar av världen, kan det vara kul att fråga sig.
Ja en sak är säker, mycket har gått förlorat i tidens töcken och boktryckarkonsten var ju vid denna tid ett nytt påfund (Paris fick sitt första tryckeri 1470) så det skrivna ordet var inte ännu allmängods.
Frankrike bytte både kung och kungaätt detta år då Karl VIII (den älskvärde) av Valois dog och ersattes av Louis XII (folkets fader) av ätten Orléans. En fascinerade bild av det politiska livet på denna tid ger denna artikel om Karl VIII’s hustru Anne.
I Peyriac-Minervois var det gamla slottet (byggt ihop med, och runt kyrkan) på väg att bli helt omodernt och ett nytt planerades och byggdes sedan under 1500-talet. Mycket hände under denna tid då armborstet började ersättas av handeldvapen och blidor (trebuchet) av artilleri.
Replik av ett medeltida armborst från muséet vid Chateau de Montségur.
Vårt hus var högts sannolikt ett av de ”nya” husen som byggdes i samband med detta. Byn historia beskrivs i en grundlig och fascinerande i ovan artikel av Frederic Loppe.
Grannens mur som är del av den ursprungliga befästningen från 1100-talet.
”Nya” slottet från 1500-talet, som ligger i linje med vårt hus cirka 50 m söder ut.
Europa står vid denna tid i brytningen mellan medeltid och renässans. Christoffer Columbus ger sig ut på sin tredje resa detta år och kommer till Mellanamerika där han bland annat ”upptäcker” Trinidad och Tobago men tror fortsatt att det är Indien eller någon del av Asien han hittat. Resan slutade dock i besvikelse då han blir fängslad och hemsänd av spanska kungen för att han uppfört sig för grymt mot lokalbefolkning och besättning. 1498 anses allmänt också vara det år Leonardo da Vinci färdigställde Nattvarden i refektoriet i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano och var också året då den kontroversielle Niccolò Machiavelli, 29 år gammal, utsågs till statssekreterare i Republiken Florens.
Niccolò Machiavelli
I Sverige var den danske kungen Hans (eller Johan II) regent och han sägs ha varit en trevlig prick om än krigisk och dessutom far till Kristian, som vi svenskar sedermera skulle ge tillnamnet ”tyrann”.
Hans blev kortlivad på svenska tronen och både företräddes och efterträddes av den betydligt mer välkände riksföreståndaren Sten Sture den äldre. 24 år senare skulle legendaren Gustav Vasa bli kung i Sverige.
Detta år invigdes också Bernt Notkes staty ”Sankt Göran och draken” i Stockholms storkyrka som ett minne av slaget vid Brunkeberg och det är just kyrkor i sten som fortfarande finns kvar från denna tid däremot finns idag det endast ett fåtal profana byggnader bevarade i Sverige byggda på medeltiden. Några enstaka hus i Gamla Stan i Stockholm samt i Lund och Visby (som för övrigt har en av de bäst bevarande ringmurarna i Europa).
Sankt Göran och Draken i Stockholm; som jag också återfunnit i Moux!
Så 1498 var länge sedan och tanken svindlar vid att vi nu har ansvaret för, och renoverar ett hus som fyller 520 år i år!
En 520-åring fräsch för sin ålder!
Det är hur roligt som helst att följa er renoveringsresa! Inspirerande är det också. Vårt hus, som är rena ungdomen jämfört med ert (byggt under andra halvan av 1800-talet), bär ju också på en intressant historia, som ännu så länge är ganska okänd för oss. Det börjar bli hög tid att ta reda på det nu!
GillaGilla
Låter som en god idé!
Det är ju spännande och varje sekel har sin historia att gotta sig i!
Vänligen
JP
GillaGilla
Pingback: Inspiration från påvedömet | hus i frankrike
Pingback: Medeltida mureri | hus i frankrike
Pingback: Menuisier, Charpentier eller Ébéniste? | hus i frankrike
Pingback: Från daterat 50-tal till tidlös medeltid | hus i frankrike
Pingback: En ”drake” kommer hem | hus i frankrike
Pingback: Dörrar, dörrar och åter dörrar… | hus i frankrike
Pingback: Blomrankor och vinrankor | hus i frankrike
Pingback: Fantastiska tidsresor! | hus i frankrike
Pingback: Om Huset | hus i frankrike
Pingback: Samtidigt någon helt annan stans… | hus i frankrike
Pingback: Live från Languedoc! | hus i frankrike
Pingback: Låt täckelset falla! | hus i frankrike
Pingback: Fog för noggrannhet | hus i frankrike