Vinden då och nu – förvandlingen hittills

Bland alla de rum vi tagit oss an är utan tvekan vinden det rum som redan förändrats mest. Från att vid köptillfället bedömts vara i så dåligt skick att vare sig mäklaren eller än mindre byggnadsinspektören vågade sig upp för att göra en bedömning, till att idag vara ett stort luftigt rum på 20 m2 med sprillans nytt tak och dessutom nu terrass på dryga 10 m2. Takhöjden är ståhöjd i hela rummet trots att vi sparat två gigantiska takbjälkar av konstruktionsskäl. Mitt upp till takåsen är det hela 3,3 m.

2015-03-30-14-42-59Det hela började i samband med tillträdet till huset för ett drygt år sedan med att kommunens (som ju var säljaren) medarbetar rensade ut allt skräp…

2015-09-05-12-20-39

Sedan rev Monsieur BOSC, vår takentreprenör, de små innerväggar som fanns och mest var där för att skapa förvaringsutrymmen. Vidare räddades 20 m2 av 25 x 25 cm antika klinkers och ett antal ton som utgjorde golvutfyllnad skottades ut. Sist men inte minst revs hela taket som ju var bortom all räddning men de uråldriga ekstockarna räddades och är idag vår terrass…

2015-11-01-10-43-07

Sen kom så nya taket…

mms_img-1901680469-2

Och vi mätte de unikt breda golvbrädorna som en del av vår historiska kartläggning av huset…

2016-04-20 11.27.57

Så var det dags för terrassbygget då vinden blev verkstad

vind

Och nu är den tom och väntar på att få ett golv i våg och inredas, men det blir det sista skedet i projektet.

Med tre fönster allt från en liten glugg i den urgamla gaveln som ge associationer till försvarspost till ett något större i väggen mot rue de la ville som troligen varit intag för det som vinschades upp för förvaring till ett större fönster i korsvirkesväggen som nu får ge plats till terrassdörr.

2015-09-05-12-17-06

vind-3vind-2

En spännande historisk detalj är att taket troligen gjorts högre och spetsigare någon gång under husets långa historia, vilket man kan se om man tittar på den äldsta gaveln och två stenar som sticker ut och varit upplag för takkonstruktionen. På den motsatta gaveln har vi dessutom hunnit med att göra en förstärkande konstruktion (också med antikt ekvirke från huset) för att säkra nya takets upplag på ytterväggarna då denna mellanvägg till grannhuset är en ganska svag korsvirkesvägg.

takkonstruktion-extra

 

9 reaktioner på ”Vinden då och nu – förvandlingen hittills

 1. Great progress. It’s good to know you are able to reclaim and re use the wood, stone and tiles you have found somewhere else in the house. It is sad that all the chestnut lathe and plaster ceilings could not be saved, but thse are always delicate.
  We have managed to save the lathe and lime plaster ceiling in the salon. It has a few cracks, but frankly I don’t mind that at all . This house of ours will never be perfect and immaculate!!
  So many people have tried to persuade me to plasterboard over these old ceilings and I have resisted

  Gillad av 1 person

 2. Good! In our case, so much was in a very bad condition, and from the 50’s, nothing bad wiht that decade but I perefer medieval times. As soon as we have succeeded in determin a construction year we will try to adapt the inerior design to that year but of course with a modern touch and the quality of life we demand today.
  Best
  JP

  Gilla

 3. Yes, our house had a big 50’s makeover too.! Not our style.
  So we got rid if all that, but the question is which period to choose? The beam in the cave has been dated to 14thc but everything else is younger.
  So we are trying to give an authentic French village house feel with modern plumbing and cooker/ fridge etc. Its not easy

  Gillad av 1 person

 4. Fantastiskt att följa ! Det blir sannerligen en härlig casa! Att inte stressa fram utan ta det med varsam hand och detaljerad, så kul!
  Kramar

  Gilla

 5. Hej Sinikka och tack!
  Roligt att du följer med vår projekt. Det är roligt och spännande att jobba med ett stenhus och det går inte fort när man lär och gör samtidigt. Vi har haft en sådan tur med firman som gör detta möjligt och med fantastiska grannar som supportar oss.
  Kram

  Gillad av 1 person

 6. Pingback: Vår blogg husifrankrike.com fyller två år! | hus i frankrike

 7. Pingback: Dörrar, dörrar och åter dörrar… | hus i frankrike

 8. Pingback: Le Grenier – Vinden Då och Nu! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s