Dörrar, dörrar och åter dörrar…

entree nouveau audeNygjord dörr av medeltida snitt som vi har lite som förebild till ny entrédörr.

Uppslagen till bloggepisoder är oändligt när man är lycklig ägare till ett 1400-tals hus (även om fortfarande skriver 1500-tals hus eftersom vi ju fastställt byggåret till runt 1498).

Dörrar har under dessa sekler haft många funktioner som att stänga ute fiender och hot, bevara värmen (eller kylan) och visat på ägarens status.

Vid en snabb genomgång kan vi konstatera att om vi räknar ihop de genomgångar av väggar vi känner till från förr och nu samt de vi skall konstruera så blir det totalt 15 stycken som vi kort berättar om i denna episod.

 

Tidigare dörröppningar

porte ancien audeÄldre Entrédörr, Under seklerna har med stor sannolikhet entrén flyttats ett antal gånger och den vi känner till är den vi kan se spår av cirka 70 cm till höger om nuvarande ytterdörr. Spåren som är uppenbara och ganska färska då det utgörs av en betongtröskel som säkerligen gjutits på 1900-talet och det fina infällda skåp som öppningen i den 50 cm tjocka murade stenväggen givit möjlighet till.

porte cuisine frmeeGamla köksdörren. Från hallen som vi tagit bort och satt igen för att få ett riktigt badrum på bottenvåningen och plats för köksbänk i köket. Dörren var enkel och tillverkad av brädor troligen på 1800-talet och vitmålad med flera färglager samt försedd med ett typiskt handtag och lås från samma tid.

porte ancien sudTrolig dörr, från rivet grannhus. Senast noterade jag en igensatt dörr som leder från grannfruns trädgård där det till sent 1900-tal har stått ett hus. Denna port kan ha varit en genomgång till vårt hus eller en tidigare utgång från det rivna huset om teorin att den lägre delen av vårt hus är en tillbyggnad som kanske bara är 300 år eller så.

2015-09-05 12.19.03Vindsdörren till ett förråd som tyvärr kom bort i rivningen av vindsinredningen 2015 men som med säkerhet var den absolut äldsta dörren säkerligen från 1700-tal eller äldre.

 

Befintliga dörröppningar

porte entree peyriacNuvarande entrédörr, är en typisk 50-tals konstruktion av ett gediget mörkt träslag och mycket välgjord och med klassiskt ljusinsläpp ovan. Vi har kortat den med 15 cm i nederkant i samband med gjutning av ny golvplatta men annars bara oljat den. I en framtid kommer den att ersättas eller göras om till en dörr med medeltidskänsla. 40 cm till höger ses spår av tröskel till den tidigare dörröppningen.

porte chanbre rdch 2.jpgÖppningen mellan köket och rummet på bottenvåningen har vi börjat renovera med bland annat byte av en dörrpost och renskrapning av trä. Den är något låg för en 190 cm svensk så vi funderar på någon form av huvudskydd i överkant. Öppningen skall förses med draperi för att kunna avskärma rummet när det skall användas som sovrum. i bakgrunden ses…

Porte jardin audeTrädgårdsdörren, som kan vara 1800 eller tidigt 1900-tal och är i OK skick och kan bli hur fin som helst efter en restaurering. Troligen målad med blyfärg så färgborttagningen blir en saneringsprocess med värmespistol.  Vi kommer att bevara den i nuvarande utförande trots att det bli en av två ”englasfönster” eftersom de övriga fönstren har fönsterluckor vilket ger i stort samma U-värde som tvåglasfönster.

toilette porte 1 etage et porte salleSalsdörren, vindsdörren och toalettdörren!

Salsdörren, från trapphuset på plan 1 är en enkel trädörr troligen från 1900-tal (eftersom nuvarande trappa byggts då) men kan mycket väl vara återanvänd. Den skall blysaneras och kommer att bevaras om vi väljer att ha kvar väggen mot trapphuset.

Vindsdörren som är en mycket enkel plankdörr av urgammalt slag blir kvar om väggen blir kvar och kan även den möjligen bli en dold dörr enligt ovan. Är idag tapetserad.

Toalettdörren på plan 1 som är modern och idag bara med en dörrkarm kvar skall vi göra om till en dold dörr som blir ett med väggen med motivtapet eller trompe l’oeil målning .

porte chambre eatge 1.jpgKammardörren, in till sovrummet på plan 1 är också en 1800-talsdörr som vi renoverar efter blysanering.

 

Nya dörröppningar

badrumsvägg med dörrBadrumsdörren, i tillkommande nya väggen mot badrummet på bottenvåningen blir en 90 cm bred dörr för tillgängligheten av enkelt slag men med någon form av medeltida anstrykning.

terrasse porteTerrassdörren på vinden i det nyupptagna dörrhålet blir även den ett ”englasfönster” efter den renoverats och målats. Dess historia finns i en egen episod.

overture porte terrasseNyöppnat dörrhål vid tidigare fönster på vinden.

entree cuisineNy köksdörröppningen, som ger ljus och mer rymd åt både kök och hall. Försedd med en lintau som också har sin egen historia.

Vi avrundar dagens episod med solnedgång över vinfälten!

soleil vignes aude

11 reaktioner på ”Dörrar, dörrar och åter dörrar…

 1. Dörrar är intressant! Vid en renovering av en vägg i köket i vårt jättegamla franska hus (renoverat många fler gånger än ert) hittade vi en igenmurad dörröppning. Vårt hus är idag byggt rygg mot rygg med ett annat hus som vetter mot ett annat torg. En gång i tiden fanns kanske en förbindelse mellan husen. Eller ännu troligare att det inte alls fanns ett annat hus där och då utan att dörröppningen ledde ut ur ”la ciculade”. Fantasin sätts i rullning…

  Gilla

  • Bästa Anna!

   Vad glad jag blir. Då kan jag berätta att du läst 83,000 ord fördelade på 309 artiklar. Välkommen att fortsätta följa våra vedermödor och glädjeämnen i södra Frankrike.
   Vänligen
   JP och Rita

   Gilla

 2. Pingback: Gårdsdörren och Hindenburg | hus i frankrike

 3. Pingback: En port till medeltiden | hus i frankrike

 4. Pingback: Trappor har betydelse i ett Town house! | hus i frankrike

 5. Pingback: Entréskåpets metamorfos | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s