1453 spikar senare (ungefär…)

Så äntligen tillbaka i Peyriac-Minervois i ett Frankrike som är tydligt påverkat av det ödesval som många betraktar det som. Vinnaren kommer att få en tuff uppgift att ena landet och som stolt innevånare i en fredskommun som Peyriac, hoppas vi att oaktat valresultat, vi får se en fredlig och utvecklande framtid för detta fina land.Vinfält i FrankrikeVårligt vinfält i Aude

Så fort vi anlänt skingrades molnen och regnet försvann och en mild sommarvärme spred sig över byn. Efter bara någon timme hade vi vårt första möte, med sodablästringsspecialisten. Ett möte som var ganska avgörande för hur den fortsatta renoveringen av våra medeltida tak skulle gå.

Vi hade ju sedan tidigare utvärderat och valt kolsyreisblästring som lösning men den visade sig tyvärr alltför dyr så nu stod hoppet till denna alternativa teknik. Efter en snabb överslagsberäkning fick vi en offert som vi kunde acceptera och med lite tur så får vi jobbet gjort i veckan så att vi samtidigt kan lära oss tekniken för framtiden och egna mindre blästringsarbeten som fönsterkarmar etc.

Så efter ett glas Blanquette de Limoux i parken kunde vi avrunda dag ett med en vedgrillad kyckling vi köpt av en herre längs vägen, grillad i hans rotisseri på fyra hjul.

fransk grill gammalTake away

Första arbetsdagen bestod i korthet i spikutdragning. Vi skall se till att de två medeltida taken blir av med alla spikar som tidigare hållit ribborna på vilket undertakets gipslager varit anbragt. Det finns också lagningar med någon form av bruk där träet under årens lopp och tidens tand urholkats vilket också skall bort för att erhålla en träyta att blästra ren.

takbjälke

Rent generellt föredrar jag arbete som inte kontinuerligt sker ovan mitt huvud och med fysisk ansträngning i varje fall om jag själv skall göra det men så var det och fyra timmar senare var taket i salen klart att blästra senare i veckan.

fransk spik smideSvårt att låta bli att undra vilken kollega som slagit i denna spik för 100 eller 400 år sedan?

före renoveringTaket före grovrengöring och spikutdragning (40 spikar per meter sisådär).

medeltida renoveringTaket under grovrengöringen

medeltida renoveringoch nu färdigt att blästra!

5 reaktioner på ”1453 spikar senare (ungefär…)

  1. Pingback: Ett litet fönster till… | hus i frankrike

  2. Pingback: Halvvägs till salens målade plafond! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s