Peyriac-Minervois en typisk charmig fransk by med drygt 1100 innevånare.

Trots att Peyriac-Minervois är en liten by har den alla de beståndsdelar som är så viktiga när man skall välja någon bland Frankrikes över 35,000 kommuner. Med anor från romartiden och sprängfylld av historia från alla århundraden sedan dess har Peyriac hela tiden haft en stadig population på cirka 1100 Peyriacois (så kallas vi som bor där).

2016-01-27 09.01.01 (2)Peryiac är också en Commune de la paix, en fredskommun, vilket passar oss perfekt inte minst i dessa otäcka tider av begynnande kapprustning och global oro. Att vara Fredskommun kan nog innebära olika saker i olika delar av världen men med stadens son, tunnbindaren Louis Barthas (korpral i armen under första världskriget) som skrivit en välkänd bok med vittnesbörd om krigets djävligheter och med en fredspark i byn och årlig fest den 21 september på FNs Internationella fredsdag, är detta mer än ord.

2016-01-26 14.44.51Med två boulangerier, en restaurang, ett apotek, ett charkuteri, en tabac, ett apotek, post och förstås ett Mairie är den lokala servicen god. En spännande och lite unik institution är en ungdomsfullmäktige som kompletterar den vanliga kommunfullmäktige med åtta ungdomar i åldrarna 8 till 12 år som bidrar till kloka kommunala beslut.

2015-07-02 18.40.24

Kollektivtrafik är inte Frankrikes bästa gren ute på landsbygden men även här har vi det bra ställt med buss 40 som ett antal gånger per dag går in till Carcassonne och stannar i närliggande byar på vägen, en buss som också fungerar som skolskjuts.

2016-01-27 08.55.40Kort och gott en lugn oas med bra service, trevliga människor och till och med lite kollektivtrafik. Strategiskt central placerad i Aude mitt i Languedoc-Roussillon med väl över 300 soldagar per år och de för vinet och oss så välgörande ljumma vindarna från Montagne Noir, så helt klart har vi haft tur när ödet guidade oss till denna lilla medeltida by med sin romanska kyrka som började byggas på 900-talet.

2016-01-26 10.35.10

19 reaktioner på ”Peyriac-Minervois en typisk charmig fransk by med drygt 1100 innevånare.

 1. Pingback: Städning, städning och städning… | husifrankrike

 2. Pingback: Peyriac-Minervois för mer än hundra år sedan. | husifrankrike

 3. Pingback: På jakt efter reservdelar – för nu börjar vi bygga! | husifrankrike

 4. Pingback: Vid mitt senaste besök “hittade” jag Sainte Thérèses kapell i vår urgamla bykyrka! | husifrankrike

 5. Pingback: Aprilväder, snö och karneval! | husifrankrike

 6. Pingback: 1453 spikar senare (ungefär…) | hus i frankrike

 7. Pingback: Utsättning av golvnivåer | hus i frankrike

 8. Pingback: Fest i byn | hus i frankrike

 9. Pingback: På fredskonferens i byn | hus i frankrike

 10. Pingback: Byns nygamla krog! | hus i frankrike

 11. Pingback: St. Göran och draken i Moux! | hus i frankrike

 12. Pingback: Numera är vi stamkunder bygghandlarna i byn | hus i frankrike

 13. Pingback: Ett bildspel att inleda det nya året | hus i frankrike

 14. Pingback: Menuisier, Charpentier eller Ébéniste? | hus i frankrike

 15. Pingback: Fågelvägen till vår lilla by… | hus i frankrike

 16. Pingback: En villa i Bromma eller 56 hus i södra Frankrike? | hus i frankrike

 17. Pingback: Om Huset | hus i frankrike

 18. Pingback: Live från Languedoc! | hus i frankrike

 19. Pingback: Gott Nytt 2022! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s