Ett litet fönster till…

Dag två ägnade åt arbete, trots att det är helg till åminnelse av freden den 8 maj 1945 och alla de som slogs för Frankrike i andra världskriget. I varje by sker processioner och kransnedläggning vid minnesmärken av freden.

frankrike minne fredMonument över byns söner fallna i de bägge krigen

På vår bys minnesmärke får man en tydlig och skrämmande påminnelse om krigets fasor när man ser raden av namn på de som förlorat livet. Den lilla plaketten på sidan hedrar motståndsrörelsen i Minervois.

frankrike mostånd

Men för oss blev det arbete hela dagen då jag fortsatte med att färdigställa taket i köket för kommande blästring och hustrun pikerade väggar i lilla kammaren på samma våning.

hus i frankrike väggEfter att den största väggen var ren ner till mur (och de delar som tyvärr är cementlagade) fortsatte hon med väggen mot gården där hon direkt fann ett tomrum ovan dörren. Efter att vi kollat att det inte kan finnas några problem med bärighet så slog vi bort ifyllnaden och vips hade vi vårt tionde fönster. Inte heller denna gång hittade vi någon skatt i håligheten bara gamla trasor som varit isolering och en trasig butelj.

hus i frankrike

Nu vidtar tänkandet kring hur vi skall använda detta fönster. Dels har vi behov av genomgången genom väggen för ett antal olika lösningar, luftluftvärmepumpens slangpaket, varmvattenberedarens (också värmepump) luftkanal och dessutom en genomföring för dagsljusarmatur till köket. Det gäller ju att ta vara på befintliga öppningar när man har 80 cm tjocka väggar som det tar ett tag att ta upp hål i. Men detta fönster sitter inte perfekt placerat för något av dessa ändamål så kanske blir det just – ett fönster.

Själv ägnade jag i stort hela dagen till att rensa takbjälkarna i köket och den ganska komplicerade konstruktionen som håller upp öppna spisen i salen ovanför. Bjälkarna är även i köket i god kondition även om de bär spår av det mesta från alla de århundraden de genomlevt, rök (och möjligen på några ställen eld) bruk, 1900-tals lagningar med någon äcklig pasta, spik i massor och en och annan stor smidd spik som tjänat som krok, och så färg i olika kulörer och av olika typ.

En slutsats av de två dagarnas arbete med taken är att vi troligen inte haft några medeltida takmålningar eller i varje fall att ett otränat öga inte kan hitta några spår efter sådana. Däremot tyder de dekorativa snedställda kassetterna mellan bjälkarna i salen på att det varit ett fint tak.

innertak medeltidaKökstaket före grovrengöring

målat medeltida takFörebild från klostret i St Hillarie som skall inspirera till takmålning i salen

Aftonen bjöd på pizza i grannbyn Rieux-Minervois’ förvånansvärt kvalitetsinriktade snabbpizzeria. Kvällssolen var underbar och när vi vandrade hem måste jag säga att jag blev lite sugen på att köpa ett vinfält och en god vän som är vigneron berättade att det blir ungefär en flaska per vinstock vilket kanske bevisas av denna kalkyl

vingård i frankrike.jpgTill salu

 

 

 

4 reaktioner på ”Ett litet fönster till…

  1. Pingback: På jakt efter reservdelar till huset – igen! | hus i frankrike

  2. Pingback: Väggarna i kammaren växer fram | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s