Fönsterrenovering, igen…

Så var det då åter dags för ett av alla våra samarbetsprojekt, nämligen renoveringen av fönstret i kammaren en trappa upp. Detta fönster och väggen det sitter, är husets absolut svagaste länk. Väggpartiet är dåligt murat från början (gissningsvis 1700-tal), taket var genomruttet fram tills vi byggde terrassen och i samband med det murade våra vänner från Apex om övre delen av väggen för att få stabilitet. Fönstret var instucket och fastkilat med några stenar så bortmonteringen bestod bara av att lyfta ut det.

utgångspunkt förnster kammareFönsterkarmens underdel var upprutten och måste bytas. Passligt nog hade vi en fönsterkarm över från skåpet i hallen som nu kom väl till pass.

3 renovering karm fönsterBra fönstervirke troligen från första halvan av 1900-talet. Bort sågade vi nederdelen och passade in en bit från den andra karmen.

4 ny karm frankrikeSjälva fönstret saknade ett glas och övriga satt alla lösa så dessa togs ut. Fönsterramen rengjordes från gammalt kitt och linoljades. Glasen sattes åter in och ett nyinköpt, tillskuret på Mr Bricolage, kom också på plats. Kittning och rengöring följde och vips fönstret var klart.

5 klart fönster renoveratSå dags att näst sista dagen mura in det i väggen. En vägg som till skillnad från alla övriga kan plockas ned bit för bit. Så med viss försiktighet rensade jag fram till någorlunda stabil murning och sedan på med vatten och murade en ny fin fönstersmyg under fönstret med klassiskt kalkbruk. En bräda fick agera form och fönsterhålet blev cirka 15 mm större på alla ledder än fönstret.

7 monterat förnsterDen enda fördelen med att mura i 36 graders värme är att det brinner snabbt och med minimal vattning och lite skydd mot solen var smygen hård nog efter tre timmar för inmurning av fönsterbågen. Den inte helt optimala monteringen bestod kort och gott i att mura fast den inifrån och sedan kommer jag att dra i två träskruv i ovanstycket som vetter mot en sedan tidigare inmurad planka ovan.

6 frädigt frankrike fönsterDagen efter satt fönstret som berg och hustrun kunde putsa upp det till perfektion. Kvar att göra är säkringen med de två skruvarna och i ett senare skede murning och återställning utifrån också. Med detta lilla projekt är nu huset helt tätt vilket känns verkligt skönt.

4 reaktioner på ”Fönsterrenovering, igen…

  1. Thanks! I did exchange e-mails with a Swedish researcher a while ago. She is spezialing the inuslation capacity of shutters and in brief she said that shutters plus old windows together can provide sufficient insulation even compared to modern windows, see link to a paper that eventually will becom a book on the subject (I guess you can Google translate the ”slutsatser” which is the summary, if you want to have a look:
    https://mail.itmastaren.net/redir.hsp?url=http%3A%2F%2Fdocplayer.se%2F18303407-Fonsterluckor-window-shutters.html

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s