Fransk fönsterrenovering

När undertecknad ägnar sig åt de mer basala och okomplicerade sakerna som att under en dryg timme bila bort ett trappsteg med en slagborr…

husägare frankrike borr …så kastade sig hustrun över ett av våra äldre fönster (troligen sent 1800-tal) för att totalrenovera detta.

fönstergalss frankrike renoveringRedan inför köpet genomsöktes huset enligt fransk lag för att fastställa ett antal saker bland annat förekomsten av bly. Vi vet att detta och ett par till av våra fönster är målade med blyfärg som förbjöds redan 1949 men ändå fanns att få tag på fram till tidigt 90-tal vilket säger lite om lagstiftningens fördröjning.

fog fönster pluggadDetalj med träplugg

Nåväl bara man låter bli att slicka på fönstret (vilket inte känns särskilt lockande måste jag erkänna) så är faran begränsad i detta skede. Vi kommer senare att sodablästra de målade delarna (ja det går att göra med glas i, om man är försiktig och tejpar kanten på glasytorna) och då får man ha ordentligt andningsskydd och ta hand om resterna som farligt avfall.

Vid detta lilla fönsterprojekts start är två av sex rutor spräckta och en helt borta så vi börjar med att ta ut alla rutor vilket är ganska enkelt då de bara hålls på plats av några av spikarna på ett par ställen samt av något som ersatt fönsterkitt och som man inte vill veta vad det är.

fönster linolja frankrikeNåväl med naken karm kan vi så linolja alla delar som inte har någon färg kvar och sedan åka till Mr Bricolage för att köpa några snabbt tillskurna fönsterglas, kitt och spik. Tanken var först att försöka hitta gammalt glas men det visade sig inte vara så enkelt så det fick bli modernt. Värt att nämna att när vi dagen efter var på väg till Limoux stannade vi vid den aningen osannolika ”Brocante 11” strax innan staden. Denna loppis som vid en första anblick ser övergiven ut, har ett osannolikt utbud av allt! Och där såg vi fönsterglas som fanns till mycket billigt pris.

loppis frankrike pianoIntressant men kanske inte det mest värdefulla föremålet på Brocante 11

Försedd med allt nödvändigt material kunde så hustrun börja montera fönsterglasen och kitta. Fönsterkitt heter Mastic på franska och är precis som hos oss linoljebaserat om man inte köper något plastskräp på pistol. Skillnaden är väl främst att när det är 30 grader varmt blir det rätt kladdigt.

glas byte fönsterI en tidigare episod har vi funderat kring energi och energifönster och kommit fram till att behålla dessa.  Man kan riktigt känna hur glada våra gamla fönster är för att återfå sin funktion och stolthet och precis som hemma är gammalt fönstervirke ofta av god kvalitet och kan hålla hundratals år om det får rätt omvårdnad.

fönster france restauréKlara

renovera frankrike fönsterFärdiga

fönster renoverat frankrikeSå var då fönstret på plats och väntar bara på framtida målning.

3 reaktioner på ”Fransk fönsterrenovering

  1. Gud var härlig att se er att kämpa på någåt så fint till framtiden vilket ör så värdefullt. Man måste ha ork och intresse och det har ni massor! Håller tummarna för er flit👍
    Kram/ Sinikka

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Fönsterrenovering, igen… | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s