Nu börjar installationen!

Är det något som känns som uppbyggande och konstruktion, efter nästan två år av rivande och destruktion så är det installationer. Vi har ju redan upplevt avlopps- och vatteninstallationen och nu var det så dags för el.

elinstallation aude hus

Man blir ganska snabbt imponerad av yrkesmannens kunskaper och inte minst snabbhet i att tänka rätt och vara effektiv, även när denne är en god vän och släkting som min svåger.

Vi kom snabbt igång efter att ha diskuterat igenom hustruns och min amatörmässiga elritning. Efter att noga tänkt igenom grupper och med det vilka säkringar som kommer att styra vad så var det bara att börja.

Först gäller det att dra in ledarna i rören och i vårt fall med det PVC-fria och skärmade röret som också minimerar strålning drar man en extra jordledare i varje rör.

elrör pvcfri frankrike

Här gäller att man kan dra i så många ledare man kan få i men sju stycken burkar vara rekommenderat maximum och vi hamnade väl oftast på tre eller sex med den extra jorden i dessa 20 mm tjocka rör.

installation aude hus

När de, i vissa fall 18 meter långa, rören är klara skall de så dras under golv, i vägg eller ovan tak. Vårt hus lämpar sig väl för detta och vi hittade ganska snabbt bra vägar att dra rören. Viktigt att tänka på lärde jag mig, är att rören ligger lösa för då glider de undan om någon av misstag skulle borra in i väggen eller taket i framtiden just där röret ligger.

eldragning aude frankrike

Vi började med bottenvåningen och utgick naturligtvis från den nya plats som vi skall flytta vår elmätare till. Nästa sak att lära sig är vikten av att märka upp alla rör så att man efter ett tag fortfarande vet för vad dessa ledare är avsedda. Man skriver samma korta kod i båda ändar för att man senare när man skall börja koppla in skall kunna skilja alla likadana rör.

elkanal medeltid aude

I Frankrike (och hela Europa gissar jag) har man samma färgkod för jord (gulgrön) och nolla (blå) men däremot har man här i Frankrike rött för fasen som i Sverige och Finland normalt är brun. I Frankrike använder man inte trefas utan bara 240 volt och har istället då högre avsäkrat.

Efter första dagen kändes det som vårt fina gamla hus fått lite nya blodådror och det verkar glädjande nog också som att vi helt kan undvika synliga elledningar.

pvcfri elrör audeDragning under golv mellan bottenvåning och våning 1.

En reaktion på ”Nu börjar installationen!

  1. Pingback: Elektrifiering av vår gamla spis | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s