Andra dagen – vi fortsätter dra rör och kabel i köket.

Även om man har ambitionen att begränsa elanvändning är det bara att konstatera att ett hem idag är mycket elintensivt. Vi ser kylen, frysen, elspisen, och värmen som lika självklara som lampan som en gång i tiden var det enda som drevs av el.

el hantlangare jpBloggaren som ellärling

Utöver ovan nämnda självklara faciliteter så förväntar vi oss idag också en och annan köksmaskin och hårtork och rakapparatuttag i badrummet; och så förstås en varmvattenberedare som även om den som i vårt fall kommer att vara värmepumpsdriven, behöver en större säkring.

storlek säkringra frankrikeSchematisk bild på rekommenderade säkringsstyrkor för olika elbehov

Det är kul att se hur snabbt och genomtänkt min svåger med den professionelles säkerhet analyserar våra behov och samtidigt snappar upp de lokala franska kraven såsom t.ex. att spisen måste ha en egen 32 amperes säkring då de ju inte har trefas här.

Dragningen gick snabbt och enkelt och vi valde att dra det mesta i trossbottnen mellan tak och golv efter att ha öppnat några av salens golvplattor.

peyriac el 2017

Viktigt att också vid varje dragning av ledare komma ihåg att få med den extra jorden som gör våra specialrör strålningsskärmade.

En hel vetenskap för den oinvigde är märkningen av rören i båda ändar, något som först verkar lite överdrivet men som efter ett tag när man har 10 olika rör vid det som skall bli el-centralen och alla ser likadana ut blir ett väldigt tydligt behov. Viktigt också att skriva ned hur man tänker, under installationens gång, för att komma ihåg alla smarta lösningar man kommer på vart efter.

kabelrör märkning el

Efter andra dagen var mer än hälften av kablarna dragna vilket känns mycket skönt och vi var ett antal steg närmare el i huset.

afton peyriac höstHöst i vinfälten med Peyriacs kyrka med anor från 900-talet, i fonden.

En reaktion på ”Andra dagen – vi fortsätter dra rör och kabel i köket.

  1. Pingback: Lite mer läsning i väntan på min nästa tur till Frankrike. | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s