Elektrifiering av vår gamla spis

Redan på ett tidigt stadium bestämde vi oss att inte ha öppen eld i huset (eftersom vi kommer att hyra ut och det innebär en uppenbar brandrisk) så därför blir den gamla eldstaden med skorsten istället köksfläkt ovan spisen.

Ett av de första jobben denna gång blev att dra elen fram till spisen. När min svåger, elektrikern var här i höstas drog vi själva grundnätet för el och nu när vi skall börja rappa väggarna måste vi bestämma oss för hur det mer finmaskiga elnätet skall distribueras.

Första kablaget att angripa blev elen till spisen som ju här är extra kraftiga ledningar eftersom man inte har trefas utan istället högre strömstyrka.

electricite cuisine chemineeKabeln som vi dragit från huvudcentralen i hallen via golvbjälklaget en trappa upp kom ned i det nordvästra hörnet av köket och passligt nog fanns där en täckplatta i ekplywood avsedd att göra sista lilla bjälken till en lika stor bjälke som övriga.

Plafond cuisine electricitéVisst ser det enkelt ut att dra röret ovan denna bjälke…

Snabbt skruvade jag bort denna och drog det PVC-fria special röret ovan för att sedan jobba ungefär en och en halv timme med att få den förbi en tvärgående balk och in i spiskåpan.

Plafond cuisine electricite filsRöret med dragkabel hängande

Men skam den som ger sig och nu har vi ordentligt med ampere framme till platsen där vår spis skall stå.

cuisine aude plafondHela röret innehållande alla ledare framme och färdigt att dra in i spiskåpan

resultat finale electriciteInstallationen klar!

Spis ja, vi letar på Le Bon Coin efter ett begagnat ”piano” men elektriskt och hoppas finna det som skall ge rätt gastronomkänsla till vårt fina franska kök.

Cheminee cuisine audeGamla spisen på ett äldre foto som skall bli ventilationskåpa (när hustrun och jag enats)

piano-de-cuisine-occasion-gallery-of-piano-de-cuisson-falcon-with-avec-piano-de-cuisine-occasion-gallery-of-piano-de-cuisson-falcon-with-con-piano-cuisine-charvet-occasion-e-piano-de-cuiExempel på ”piano” el (courtesy lyncrutorial.com )

trou cuisine murInfästning av regel i vägg

Avslutningsvis passade jag på att ta bort två gamla infästningar av reglar gjorda med plastic padding eller något annat äckligt för att få en första köksvägg helt färdig att putsa nästa vecka.

2 reaktioner på ”Elektrifiering av vår gamla spis

  1. Pingback: Starten på spiskåpans förvandling från 50-tal till medeltida snitt. | hus i frankrike

  2. Pingback: Köket börjar ta form! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s