St. Göran och draken i Moux!

Ännu en av dessa fantastiska utflykter i grannskapet som blir som att titta på en blandning av ett rese- och historieprogram på TV. Färden bar söder ut genom milsvida vingårdar som nogsamt denna tid på året beskärs i den kalla vinden.

vigne aude hiverVid snart varje vingård ser man en liten Peugeot pick-up av hantverkarmodell eller liknande, snedparkerad i kanten och några väl påpälsade Vignerons med sina sekatörer arbetande sig fram vinstock för vinstock gissningsvis med en perfekt årgång i höst som motiverande och värmande längtan och tanke.

Själv i en varm bil på väg i snålblåsten numera med maxhastigheten 80 km/h på dessa småvägar (tack Monsieur Le President för denna nya lag). Efter 20 minuter närmade jag mig så Moux som dessutom lär uttalas med hörbart ”x” på slutet, kanske för att skilja det från Limoux där ”x” är tyst. Franskan har många egenheter som kanske någon mer erfaren lingvist kan förklara, men inte jag.

Väl framme hittade jag efter en stund den imponerande grinden som ledde till l’Atelier du vitrail. Grinden gled upp automatiskt och inne på gården kom en leende Madame l’artisan och mötte mig.

aude vitrail artisanVad var då skälet till min visit? Jo att inleda Projekt Medeltidsfönster. Ett projekt som länge stått på önskelistan och som efter alla frikostiga presenter på min 60-årsdag kommit lite närmare sitt uppfyllande.

kablar kablar kablarDet igenmurade fönstret på vårt hus absolut äldsta del, gaveln, skall återskapas till sin forna glans och jag har redan tidigare redogjort för att vi pratat med byggnadsvårdande myndigheterna om detta.

Jag insåg ganska snabbt att jag kommit rätt och att Madame är en legend i branschen med många års erfarenhet av samtida nyskapande glasarbeten men framförallt av renovering av Frankrikes unika kulturarv i uråldriga kyrkor och slott. Bland annat har hon renoverat några av de underbart vackra fönstren i vår medeltida bykyrka i Peyriac-Minervois.

atelier vitrail audeDet första som mötte mig i ateljén var ett imponerande fönster av St. Jaques et le dragon som ju helt enkelt måste vara St. Göran och Draken i den svenska motsvarigheten. Letar man lite på nätet verkar det som han i Portugal bland annat kallades St. Jacques men nu är jag ute på djupt vatten, hursomhelst så lär scenen ytterst symbolisera det godas seger över det onda. Ett fantastiskt konstverk i figurmålat glas, färgat glas och bly.

st jacues sans dragonUtskurna glas med målade bilder på skissen.

St Jacques et le dragonAndra halvan där glasen börjat monteras i blyfalsar

Bly ja, hur skall man nu förhålla sig till det när man lyckats att fasa ut PVC, asbest och alla icke nedbrytbara kemikalier i projektet så här långt. Kan man sätta in bly i ett hållbart projekt? Finns det alternativa tekniker? Madame och jag hade en kort diskussion om detta och man kan göra större spröjs av trä och ramen av järn men för skarvarna mellan glasfälten kände hon inte till någon alternativteknik annat än den moderna ”fusing” som ger en helt annan känsla. Jag kommer att leta vidare efter andra tekniker men möjligen blir detta undantaget som bekräftar regeln. Använt bly omges idag av rigorösa regler får demontering men förefaller inte återanvändas och den största boven uppges vara blydammet som uppstår och eftersom inget försvinner och allting sprids kommer blyet över tid ut i naturen som inte klarar av att hantera denna ovanliga metall. Och en del av naturen är ju som bekant vi människor som då kan drabbas av blyförgiftning, skador på de röda blodkropparna och våra nerver.

moux atelier vitrailGlasförrådet med alla kulörer

Nåväl vi fortsatte den fantastiska eftermiddagen i fönstrens värld med att titta på glasfärgprover, arbetsprover och ritningar på tidstypiska fönsterlösningar från medeltiden.

medeltida fönster audeEn av otaliga skisser på möjliga mönster

Det var svårt att sluta fråga och sluta lära sig men efter en god stund enades vi om att jag går hem fylld med inspiration och avhandlar med hustrun ungefär hur vi önskar vårt fönster och sen stämmer vi av med byggnadsvårdsmyndigheten att vi är på rätt väg och slutligen ber vi om en offert i detalj från Madame.

glasprover infattat audeGlasfärgprover

sakralt fönster motivVacker sakralt motiv

Vilken rolig och lärorik eftermiddag!!!

8 reaktioner på ”St. Göran och draken i Moux!

  1. I doubt that there is an alternative as lead is uniquely malleable and perfect for this work with glass.

    I have done a little leading with glass and it is easy to cut and control so, unlike other crafts, there is little waste.

    If you find another option, please let us all know!

    Gilla

  2. Pingback: 1498 var nog året… | hus i frankrike

  3. Pingback: Inför öppen ridå Del 3 – Salen | hus i frankrike

  4. Pingback: Källor till medeltida inredningsinspiration | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s