Byggplanering

Om tre veckor bär det av till Peyriac och nu gäller det att förbereda sig så att vi effektivt kan arbeta när vi väl är på plats. Fokus denna gång blir att stryka taken i köket och salen ytterligare en gång med vårt undermedel för att sedan laga i alla lister som saknas.

bild 11Listerna som täcker skarvarna har på många ställen fallit bort under århundradena

moulureSom tur är finns några kvar så att vi kan återskapa i samma form.

poutreSolitt månghundraårigt ekvirke som nu söker en såg för att bli moulures (lister).

Jag letar just nu febrilt efter en lokal såg som kan hjälpa mig att såga upp några av de återvunna ekbjälkarna till lister. Dessa lister som vi sedan kommer att skruva fast för att återskapa taken i deras forna glans.

Nästa steg är att enas om hur vi skall måla de bägge taken och just nu lutar det åt att vi laserar köksbjälkarna med en ekfärgad lasyr som framhäver dem och målar taket däremellan i en ljus, off-white färg för att få ljus i köket.

tak mood boardAmatörmässigt mood board som ungefärligt visar våra tankar om kökstaket.

Salens plafondtak kommer vi troligen att måla i en neutral mörkare ekkulör som skall vara basen för framtida återskapade medeltida takmålningar på vårt blästrade och hållbart impregnerade salstak.

konstruktion plafond audeExempel på konstruktion och lösning, fotad i Plafondmuseet i Limoux.

Färgerna beställer vi från vår franska e-butik som har ett brett utbud av miljömärkta färger och dessutom ger råd när man frågar.

4 reaktioner på ”Byggplanering

  1. Hi JP,

    Just to let you know that we have finally decided how we are going to achieve our painted ceilings! We will cut the wood panels to fit and then I will paint each motif on each panel.
    Then the panels will be mounted like the herringbone ceiling in the kitchen- on narrow wood battens fixed to each beam/joist.

    I just have to finalise the design, but it will be a simple motif much like those on the very old ceiling I posted a short time ago – the open stylised flower motif with leaf tendrils.

    Gilla

  2. Pingback: Mood boards – att klippa och klistra känslor | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s