Dags att välja typ av färg

Inför vårt kommande besök med 10 dagar av arbete i Aude är det dags att besluta sig för vilken typ av färg vi skall måla taken med. Efter diskussion med vår franske färgleverantör och botanisering på Internet har vi beslutat oss för äggoljetempera.

tak målning mars

På Wikipedia kan man läsa att ”Äggtempera utan tillsatt olja har använts mycket länge. Under medeltiden var den, åtminstone i Sydeuropa, helt dominerande för målning på trä. Användningen av olja introducerades gradvis, antingen som ett översta skikt som ökade glansen eller genom att äggtemperan förvandlades till äggoljetempera genom att olja blandades i färgen”

Med ekologisk linolja och ägg och kolla på att pigmentets ursprung är OK får man en i princip en färg som är helt ekologisk.

Svårt att hitta en färgtyp som bättre rimmar med våra ambitioner att hålla projektet på en historiskt och hållbarhetsmässigt god nivå. Vill man fördjupa sig i utmaningarna med färg beskriver i denna video en toxikolog på ett rätt ingående sätt det enkla faktum att svårnedbrytbara och toxiska ämnen är en ganska omfattande problembild i färgindustrin idag.

Man behöver ju inte gå längre än till köpeproceduren för ett hus i Frankrike för att se exempel på hur fatalt det blir när man okontrollerat släpper ut toxiska ingredienser i samhället. Blyfärger förbjöds i Frankrike redan 1949 men fanns att få tag på fram till tidigt 90-tal tyvärr! I vårt fall hittades fyra provresultat där vi enligt artikel L. 1334-9 i folkhälsolagstiftningen är skyldiga att ta bort all blyfärg från byggnadsdelen under ganska kontrollerade omständigheter. I vårt fall var detta lyckligtvis på två fönster och två fönsterluckor, som samtliga är löstagbara.

blyundersökning.pngUtsnitt från protokoll, där ”3” i kolumnen längst till höger betyder problem!

Detta är i våra ögon ett praktexempel på varför vi idag har all anledning att följa försiktighetsprincipen och bara använda miljömärkta färger eller som det nu blir i vårt fall 100 ekologisk äggoljetempera.

 

2 reaktioner på ”Dags att välja typ av färg

 1. JP,
  Varför inte testa med mjölk, ett enkelt/giftfritt och naturligt sätt att måla.
  På mitt första kontor i Vilnius 1992 målades taken med ”mjölkfärg”, det luktade lite surt i några dagar men sedan helt OK. Resultatet blev kritvita tak, man kan även ha i färgpigment.
  Googla så ser du.

  Ha det bra/Kalle

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s