Tack Snickeriet på Skansen!

Skansen snickeri

En av fördelarna med att ha kontoret på Beckholmen på Kungliga Djurgården är att lunchpromenader kan förläggas till världens första och största friluftsmuseum, Skansen som är min närmaste granne.

Vid promenaden häromsistens slank jag in på Snickeriet som är en snickarverkstad som en sådan såg ut för ungefär 100 år sedan. Till skillnad från för 100 år sedan var snickarmästaren idag en kvinna och dessutom ung men desto kunnigare.

Jag tog nämligen chansen att ställa frågan om ”träfylla” ett begrepp som jag har med mig från barnaåren och min mors teatervärld och dess scenografer. Det visade sig att det är ett välkänt begrepp även i snickarkretsar och visst kunde jag få det rätta receptet.

Att man tar trälim visste jag ju, men redan här en lärdom ty det vanliga vita trälim jag använt hittills är en polymer som nu får det bli benlim istället. Benlimmet som köpes i pulverform blötläggs och värms sedan i vattenbad till 60 grader. Sen dags att blanda med sågspån från eken till ett jämt spackel som används för att fylla håligheter. Det kan vara rekommendabelt att spackla lite ymnigt då det krymper vid torkning.

Så nu blir det med en påse benlim i bagaget vi åker ned för att träfylla!

En reaktion på ”Tack Snickeriet på Skansen!

  1. Pingback: Lagning med träfylla | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s