Numera är vi stamkunder hos bygghandlarna i byn

Trots att Peyriac-Minervois är en by med bara dryga 1000 innevånare har vi tre bygghandlare vilket väl dels tyder på att det här, precis som i Sverige, ofta är så att man är mångsysslare och byggjobb är en sysselsättning för många. Visserligen ligger en av de tre i Rieux-Minervois, grannbyn vi är hopväxta med även om vi är två klart skilda byar organisatoriskt med ett var sina Mairier, postkontor och flera boulangerier och affärer var. Men det finns ju runt 35,000 kommuner i Frankrike.

M+ batimentNärmast oss ligger M+ som är en välsorterad bygghandel och del av stor kedja, precis som de övriga två, strax därefter Mr Bricolage som är mer fokuserad på verktyg och liknar en järnhandel och längst bort i östkanten av Rieux-Minervois ligger Union Materiaux som är den största.

Vi har sedan länge Mr Bricolage kortet och är numera också stamkunder med rabatt i de bägge andra butikerna. En mycket god service och kunnig personal kännetecknar all tre.

Liste achat

Igår var det iväg att handla kalk och sand av olika typer för att förbereda morgondagen då ännu en specialist på miljöbyggande och medeltida byggare kommer för att lära oss lite murning och putsning.

Sable maconnerieMurarsand 0/4

chaux aerienne et NHLChaux Aerienne 90 och Chaux NHL 3,5

Dagens största händelse var annars att gendarmerna kom förbi för att titta på ett inbrott i en lagerlokal i ett hus på gatan. Kan inte låta bli att notera att detta måste vara en dröm för polisen med dessa spår, som i en gammaldags deckare.

voleur voisin

Gendarmeri voitureGendarmbil

De konstaterade dock snabbt att det inte var något för dem utan skulle hanteras av Police Municipal vilka kom dagen efter och startade en utredning. Spännande saker händer inpå knuten.

Gendarmeriet är en gammal företeelse (medeltida uttryck gens d’armes, beväpnade människor) som fick spridning under Napoleontiden och är idag en nationell polisstyrka under försvarsmakten.

3 reaktioner på ”Numera är vi stamkunder hos bygghandlarna i byn

  1. Pingback: Dörrstängning | hus i frankrike

  2. Pingback: Gobetis ”batarde” en kladdig men kul upplevelse! | hus i frankrike

  3. Pingback: De som var här före oss! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s