La Tyrolienne – en trevlig bekantskap

tyrolienne aude france

När jag för några månader sedan surfade runt på kunskapens källa, Google, i jakt på att utöka min kunskap som murare snubblade jag över en manick som heter Tyrolienne och som är en mekanisk maskin som med hjälp av en uppsättning plastremsor på en axel med vev sprider det tunna grundbruk man kallar gobetis.

täckt tak peyriacGrundförutsättningen är att man täcker känsliga ytor ordentligt eftersom det sprätter åt alla håll.

Normalt gör man denna tunna röra för att ”projeter” alltså kasta på den med en ganska bred murslev och även proffsen vet att ganska mycket hamnar på den platta men lägger under på golvet för att kunna återanvända bruket.

löst bruk tyrolienne

Om man nu inte är proffs hamnar väl över 50% på golvet vi varje kast och det tar tid.

projeter gobetis par main.jpg

Någon har uppfunnit la tyrolienne som är en sinnrik maskin som gör jobbet även om den av proffsen kanske ses som lite fusk. Min accompagnatrice från Atout Mur snäll och tog med sig en sådan och visade hur det hela går till vilket underlättade min senaste sejour väldigt mycket när jag skulle fixa underlag till väggputsen i köket.

applicer gobetis tyrolienneSom jag berättade tidigare så måste underlag av andra material än kalkbruk täcka med gobetis för att kunna putsas med kalkbruk och med alla de olika material som våra köksväggar består av var det extra viktigt.

parpaing et autre surfaceEn röra av olika underlag som skall täckas av en gobetis eller en gobetis batarde!

resultat gobetisEtt första hörn färdigt att täckas av ett lager enduit och sedan tadelakt

La tyrolinne är helt klart en utmärkt maskin för en amatör!

En reaktion på ”La Tyrolienne – en trevlig bekantskap

  1. Pingback: Från daterat 50-tal till tidlös medeltid | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s