KÖKET då och nu

Cuicine då och nu

För att sätta hela restaureringen i sitt sammanhang har jag i ett antal artiklar med bilder beskrivit utvecklingen av varje rum i huset från det att vi tillträdde hösten 2015 till att det hela står färdigt om ett par år.

Dessa artiklar som kommer att uppdateras återfinns under flikenom Huset för att vara lätta att hitta för varje besökare.

Vi började på bottenvåningen med det som skall bli vårt kombinerade kök och matsal. Detta rum var som övriga belagt med en PVC matta och med väggar som spacklats upp att bli raka vid mitten på 50-talet, för att få en modern känsla.

Den öppna spisen är säkerligen också från mitten på 1900-talet men ansluten till en mycket äldre rökgång. Överbyggnaderna på var sida om öppna spisen förstod vi aldrig vad de hade tjänat till men de är borta nu.

Tyvärr är delar av ytterväggen lagade med cementbruk men merparten är stenmur i gott skick med fönster och dörröverstycken i ek.

golvgjuting aude

Golvet, en helgjuten cementplatta från 1900-talet fick en ny 12 cm högre platta för att få en gemensam nivå på hela bottenvåningen och dessutom täcka vårt nya avloppssystem i gjutjärn.

Juli 2019 har det hänt ganska mycket och köket har nu putsade väggar i en ljusgul sandputs. Väggar som rensats på gammal gips och puts, lagats med bruk i håligheter och grundputsats med gobetis för att få fäste för kalkbruket.

På golvets nya platta har återläggningen av de åldriga terrakottaplattorna har börjat efter arbetsam rengöring av dessa.

I juli 2016 var alla väggar nästan renpickerade ned till grundmuren, innertaket som bestod av gips på tunna trälister borta och de stora fina ektakbjälkarna i god kondition var synliga för att så förbli.

takmålning på g audeTaket är sodablästrat och två gånger impregnerat samt grundat och målat med äggoljetempera i två kulörer.

Spisen är omdanad från 50-tal till begynnande medeltid och elkablar är dragna.

En dörr är igensatt och ersatt med en ny öppning med en lintau i ovankant.

Förvisso har det gått några år men vi har ju faktiskt gjort nästan alltihop själva och lärt oss så oerhört mycket på denna resa som ännu pågår med full fart.

kök juli 2019

Vill du följa med på den resan så klicka här och välj sedan ur trepunktsmenyn slideshow/bildspel. I Android klicka på första bilden för att få upp rätt trepunkstmeny och välj sedan slideshow/bildspel.

Imorgon börjar jobbet igen och då är det fokus på dörren till lilla gården och väggarna till lilla rummet på bottenvåningen.

Mycket nöje!

5 reaktioner på ”KÖKET då och nu

  1. Pingback: Väggarna i kammaren växer fram | hus i frankrike

  2. Pingback: Varde ljus! | hus i frankrike

  3. Pingback: Om Huset | hus i frankrike

  4. Pingback: Köksplaneringen startar | hus i frankrike

  5. Pingback: Köksdrömmar! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s