Då och nu – förvandlingen

För att sätta hela restaureringen ett sitt sammanhang skall jag I ett antal artiklar med bilder beskriva utvecklingen av varje rum i huset, från det att vi tillträdde hösten 2015 till att det hela står färdigt. Denna artikel uppdaterad senast juni 2018.

Dessa artiklar kommer också att finnas under fliken ”om Huset” för att vara lätta att hitta för varje läsare.

spis juli 2015Vi börjar på bottenvåningen med det som skall bli vårt kombinerade kök och matsal. Detta rum var som övriga belagt med en PVC matta och med väggar som spacklats upp i mitten på 50-talet för att få en modern och rätlinjig känsla. Efter att ha rivit ut mattan fick köket under ett par månader vara lager för terrakottaplattorna från våning ett och vinden samt för en del som skulle återvinnas.

Kök jan 2016

Den öppna spisen är också från mitten på 1900-talet men ansluten till en äldre rökgång. Överbyggnaden på var sida och ovan öppna spisen förstod vi aldrig vad de hade tjänat till men borta är de nu. Tyvärr är delar av ytterväggen lagad med cementbruk men runt 50 % är stenmur i gott skick med fönster och dörröverstycken i ek. Golvet är en helgjuten cementplatta från 1900-talet.

I juli 2016 är nästan alla väggarna nu ”renpickerade” ned till grundmuren, innertaket som bestod av gips på tunna trälister är rivet och de stora fina ektakbjälkarna som är i mycket god kondition är synliga och skall så förbli.

kökstakSpisen är slaktad och det återstår endast det som skall bli fläktkåpa för vår nya köksspis.

spis juli 2016

Efter en amatörmässig arkeologisk utgrävning av spiselbottnen utan några fynd annat än fyllning av småsten från flodbottnen så gjöts ny golvplatta för att få golvet i nivå med övriga rum i huset samt för att i angränsande badrum täcka de nylagda gjutjärnsavloppen.

20170728_115541

Vidare har taket rengjorts med sodablästring och sedan impregnerats Dags att impregnera våra medeltida ektak.med den miljösmarta och nedbrytbara vätska som motverkar såväl termiter som mögel och svamp.

20170510_152920

Under våren 2018 har sedan taket fått lister samt spacklats upp med träfylla och grundmålats.

20180405_100308

Nästa steg är nu målning med off white för takkasetterna respektive ekbrun färg på bjälkarna!

9 reaktioner på ”Då och nu – förvandlingen

  1. We have some old ceilings like yours, but sadly we cannot leave all exposed because the noise transfers from the room above. If we were alone in the house, it would not matter, but sadly our guests may not enjoy it!

    Gilla

  2. Pingback: Dags att bygga golv | husifrankrike

  3. Pingback: Arbetsdag 2 med golvläggning på egen hand! | husifrankrike

  4. Pingback: ”Då och nu” – ett fascinerande perspektiv | hus i frankrike

  5. Pingback: Att ekfärga medeltida ekbjäkar | hus i frankrike

  6. Pingback: Om Huset | hus i frankrike

  7. Pingback: Köksdrömmar! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s